Fors inkomensverlies zieke en gehandicapte

Chronisch zieken en gehandicapten gaan er de komende jaren tussen de 395 en 1.916 euro per jaar op achteruit. Hun inkomensverlies kan door de stapeling van verschillende bezuinigingen oplopen tot 13,5 procent. Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van instituut voor budgetvoorlichting Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Het kabinet schaft per 1 januari een aantal compensatieregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten af, wat een besparing oplevert van 1,3 miljard euro. De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten verdwijnt (tussen de 154 en 514 euro netto per jaar voor 1,3 miljoen Nederlanders), evenals de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten (kan oplopen tot meer dan 500 euro). Ook verdwijnt de korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo (voor mensen in zorginstellingen vanaf 2014, voor anderen vanaf 2015), die kan oplopen tot meer dan 1.400 euro.

Bij mensen die jaarlijks veel zorgkosten maken, is het inkomensverlies het grootst. Een paar in de bijstand levert bijvoorbeeld netto 1.031 euro in, een achteruitgang van 5 procent. Een alleenstaande met een WIA-uitkering verliest door de plannen 1.486 euro (8,5 procent), tegen 1.916 euro (13,5 procent) voor een chronisch zieke of gehandicapte die met een Wajong-uitkering in een zorginstelling woont. 'Op deze manier zitten mensen straks niet eens meer achter de geraniums, want die kunnen ze niet meer betalen', vatte een spreker het samen tijdens de presentatie van het Nibud-rapport.

De korting van 1,3 miljard euro wordt deels gecompenseerd door de 700 miljoen euro die gemeenten vanaf 2015 krijgen om chronisch zieken en gehandicapten inkomensondersteuning te bieden. Ook is er 61 miljoen gereserveerd voor mensen in AWBZ-instellingen (verzorgingshuizen of instellingen voor gehandicapten). Het Nibud kon die cijfers niet meenemen in de berekening omdat nog onduidelijk is hoe de inkomensondersteuning in praktijk precies wordt uitgewerkt.

De CG-Raad vreest dat het geld, dat niet geoormerkt is, niet bij de juiste doelgroep terechtkomt. Gemeenten hebben grote vrijheid in hun bestedingskeuzen, zolang het maar binnen het 'sociale domein' is. Het kan dus ook gebruikt worden om arbeidsgehandicapten mee aan het werk te helpen.

Het inkomensverlies voor chronisch zieken en gehandicapten valt nog hoger uit als ook de afschaffing van de 'compensatie eigen risico' (99 euro) wordt meegenomen. Hiervan maken nu 2,1 miljoen Nederlanders gebruik. Chronisch zieken werden tot nu toe gecompenseerd omdat ze vrijwel altijd het volledige eigen risico van 350 euro kwijt zijn. Ook zullen veel chronisch zieken de komende jaren zelf hun huishoudelijke hulp moeten betalen. De CG-Raad en Platform VG pleiten voor het behoud van een landelijke tegemoetkoming, aangevuld door gerichte ondersteuning door de gemeente.

pagina 16, 17 'Minder? We zitten al op de bodem'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden