Fors hogere winst dochter ABN Amro

De winst van ABN Amro's Amerikaanse dochteronderneming LaSalle steeg vorig jaar met 31 procent naar 134,6 miljoen dollar, en dat is meer dan ooit....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De winststijging kwam zowel uit de rente-ontwikkelingen als uit andere inkomstenbronnen. De rentemarge leverde vorig jaar 459,7 miljoen dolar op tegen 382,7 miljoen in 1993. Andere inkomsten (commissies en dergelijke) stegen van 188 miljoen naar 225 miljoen dollar. Het balanstotaal steeg van 12,4 miljard dollar naar 14,1 miljard. De groei komt ten dele door de overname in november vorig jaar van 26 filialen van Savings of America in de omgeving van Chicago.

Wel moet bij de cijfers rekening worden gehouden met de buitengewone last die LaSalle over 1993 moest boeken, onder meer als gevolg van een verlies van 32,5 miljoen dollar op schuldpapier van Tower Financial.

LaSalle National Corporation is oorspronkelijk door ABN in 1978 overgenomen en uitgebreid. Samen met de twee spaarbanken LaSalle Talman en LaSalle Cragin is deze bank goed voor de helft van het balanstotaal van de activiteiten van ABN Amro in de Verenigde Staten. Al deze instellingen bij elkaar geteld brengt ABN Amro in de staat Illinois - 15 miljoen inwoners - op een gedeelde eerste plaats in de dienstverlening aan het midden- en kleinbedrijf.

Wel reserveerde LaSalle 42 procent meer. 'Dat is niet vanwege een verslechterde kredietportefeuille. Die is nog nooit zo goed geweest als vorig jaar. Je moet het eerder zien als een stootkussen voor de toekomst. De bank groeit vrij hard en dat zal ook in 1995 zo zijn', zei Oyevaar.

De kredietportefeuille van LaSalle groeide eveneens met 14 procent, tot 8,1 miljard dollar. Het volume aan ingelegde gelden liep 17 procent op tot 9,4 miljard.

De andere Amerikaanse ABN Amro-dochter, European American te New York, publiceert vrijdag de cijfers. 'Ik heb geen reden te verwachten dat het beeld bij European slechter is dan dat van LaSalle', aldus J. Oyevaar, binnen de bank belast met Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden