Formule

Volgens de Engelse psycholoog Cliff Arnall, gespecialiseerd in winterdepressies, was het gisteren de treurigste dag van het jaar...

Martin Bril

Jawel.

Om tot die uitspraak te komen, had de geleerde een formuleontwikkeld met zeven variabelen. Het weer (W), schulden (S),maandinkomen (I), de tijd sinds kerst (T1), de tijd sinds hetmislukken van een voornemen (T2), het motivatieniveau (M) en denoodzaak tot actie over te gaan (N).

Mooie variabelen.

De redenering van Arnall is eenvoudig: na 21 december wordende dagen langer, maar toch is januari een donkere, bewolkte maandwaarin goede voornemens gedoemd zijn te mislukken. Ook het warmegevoel dat we aan de gezelligheid van kerst en oud en nieuwhebben overgehouden, ebt in januari snel weg. Als klap op devuurpijl komen de creditcardafschriften en de salarisstrookjes.

En voilà: de dip.

De formule ziet er zo uit: W en S (minus D) dienen bij elkaarte worden opgeteld en vervolgens vermenigvuldigd met hetverschil tussen T1 en T2. De uitkomst moet gedeeld door het getaldat ontstaat door M en N te vermenigvuldigen. De uitkomst van desom is 23 januari, de treurigste dag van het jaar 2006.

Gisteren dus - herinnert u zich gisteren nog?

De zon scheen dat het een aard had. De lucht was blauw als eenzwembad, en de lucht was scherp en tintelend van de kou. Een keerdiep ademhalen en je wist dat je leefde. Op de sloten lag ijs enhet volk vertoonde zich op straat met een kleurige baaierd aanmutsen, sjaals, handschoenen en oorwarmers. Rook steeg in eenrechte lijn op uit de schoorstenen, de was hing stijf van devorst aan de lijnen. Ik zou bijna zeggen: het zag er feestelijkuit, ja, heel het land was een Unox-reclame.

Ongetwijfeld zullen er mensen hebben zitten sippen,ongetwijfeld waren er begrafenissen (daar was het trouwensschitterend weer voor), ongetwijfeld liepen er huwelijken op deklippen en waren er mensen die slecht nieuws van de dokterkregen, ongetwijfeld waren er andere mensen die voor de zoveelstekeer aan hun afscheidsbrief begonnen en mensen die baalden vanhet feit dat het maandag was en ze weer moesten werken. Maargrosso modo was het een topdag, niets tegenin te brengen.

Terug naar de geleerde.

Waar zou het verlangen vandaan komen het emotionele leven informules te vangen? Een bepaald soort psychologen is daar dol op,zoals er ook psychiaters dol zijn op medicatie. Drie keer pratenover je jeugd en ze weten welke pillen je tot in lengte van dagenmoet slikken. Ik heb het wel eens meegemaakt, en het was verdomdemoeilijk om weer van die pillen af te komen.

Cliff Arnall laat zich er niets aan gelegen liggen dat zijnformule soms hapert; hij is al druk in de weer met nieuweformules: de beste dag om je voort te planten, de gelukkigstedag, de geilste dag, de ideale dag voor goede voornemens, deuitgelezen dag om de boel de boel te laten en met de noorderzonte vertrekken; even een pakje sigaretten halen en nooit meerterugkomen, de juiste dag om uit je bol te gaan. Wat de geleerdebezielt, is onduidelijk (roem en geld, vermoed ik), maar een dingis zeker: als het gisteren de treurigste dag van het jaar was,gaan we ongelofelijke tijden tegemoet en komt Cliff Arnallvariabelen tekort om het in formules te vangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden