nieuwsFormule 1

Formule 1-teams zien af van ritten over het strand tijdens GP Zandvoort

Het omstreden plan om Formule 1-teams tijdens de Grand Prix in Zandvoort over het strand te laten rijden, gaat niet door. Dat maakte de organisator van de autoritten maandag bekend na wekenlange kritiek van onder andere bewoners en milieuorganisaties.

 Racewagens van Red Bull Racing reden in januari op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Formule 1 van Zandvoort. Beeld ANP
Racewagens van Red Bull Racing reden in januari op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Formule 1 van Zandvoort.Beeld ANP

De drie raceteams, waaronder Red Bull van Max Verstappen, zullen nu in mei over de weg gaan om vanuit Noordwijk het racecircuit te bereiken. Volgens organisator The Spot Events was de ontheffing om door een beschermd natuurgebied te rijden slechts aangevraagd als ‘noodplan’. ‘Goed nieuws’, zo reageerde Stichting Duinbehoud op het besluit van de organisatie.

Het schrappen van de autoritten volgt op steeds luidere kritiek op het plan waarmee de gemeenten Noordwijk en Zandvoort hadden ingestemd. Petities online werden door zo’n vijftigduizend personen ondertekend. Ook dreigden honderden bewoners en milieuactivisten een menselijke keten te vormen om de raceteams tegen te houden.

De protesten brachten de organisatie van de Dutch Grand Prix, die niet betrokken was bij het initiatief, de laatste tijd flink in verlegenheid. De protesten trokken ook internationaal de aandacht. Het is de eerste Grand Prix in Nederland sinds de jaren tachtig.

Rustgebied vogels en zeehonden

Een meerderheid van de Zandvoortse gemeenteraad ging vorige week nog akkoord met het plan. Eerder vond ook Noordwijk, waar de drie raceteams tijdens de Grand Prix zullen verblijven, het geen probleem dat ze door het natuurgebied Noordvoort zouden rijden om sneller bij het circuit te komen. De teams van Red Bull, Mercedes en AlphaTauri-Honda mochten twee dagen door het 3 kilometer lange natuurgebied trekken om problemen op de weg te voorkomen.

GroenLinks, gesteund door D66, CDA en de PvdA in de Zandvoortse gemeenteraad, diende vorige week een motie in om het plan te torpederen. Volgens de partijen moest het nog jonge natuurgebied, dat amper een jaar open is, worden ontzien. Ze wezen op de 28 duizend bewoners en andere tegenstanders die een handtekeningenactie hadden ondersteund om het rustgebied voor vogels en zeehonden te beschermen. Ook dreigde Stichting Duinbehoud naar de rechter te stappen.

Met de Vogelbescherming vond de stichting het ‘volstrekt onverantwoord’ dat de raceteams tijdens het broedseizoen twee dagen lang heen en weer zouden rijden door het strandreservaat. De Zandvoortse gemeenteraad wees echter een motie van GroenLinks af om de teams van het strand en het natuurgebied weg te houden. Volgens het college mochten de coureurs en hun personeel gebruikmaken van de route als vervoer over de openbare weg of via de lucht niet mogelijk was. GroenLinks in Noordwijk noemde het schrappen van de strandritten maandag ‘geweldig nieuws’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden