Nieuws

Formule 1 mag in Zandvoort van start, maar met minder bezoekers

De Formule 1-race op het circuit van Zandvoort mag van het kabinet doorgaan. Het driedaagse evenement (3, 4, 5 september) is wel gebonden aan de Nederlandse coronabeperkingen. Dat betekent dat niet alle bezitters van een kaartje, 105.000 per dag, welkom zijn.

Marcel van Lieshout
Een dronefoto van Circuit Zandvoort naast Natura-2000 duingebied Kennemerland-Zuid. Beeld ANP
Een dronefoto van Circuit Zandvoort naast Natura-2000 duingebied Kennemerland-Zuid.Beeld ANP

Het kabinet denkt niet dat er risico's kleven aan het laten doorgaan van de Dutch Grand Prix (DGP), zoals het evenement officieel heet. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Vrijdag maken premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens een persconferentie bekend welke versoepelingen per 1 september weer mogelijk zijn.

Die versoepelingen raken, naast het onderwijs, vooral de (sport-) evenementensector. Het grootste evenement dat dit jaar op de agenda staat, is de Formule 1 in Zandvoort. De organisator DGP heeft voor drie dagen 315 duizend toegangsbewijzen verkocht. Volgens de nu geldende en ook na 1 september gehandhaafde regels mag tweederde van de capaciteit worden benut. Dat betekent dat 105 duizend kaarthouders moeten worden gecompenseerd.

Compensatie

Volgens DGP-directeur Robert van Overdijk moet de organisatie zelf ook worden gecompenseerd. Hij heeft meermalen gezegd dat het evenement alleen financieel ‘uit’ kan op basis van het eigen draaiboek. ‘Als het evenement vanwege de coronaperikelen alleen met minder publiek kan doorgaan, ‘zal iemand moeten bijspringen’, aldus Van Overdijk.

DGP wilde donderdag nog niet reageren op het uitgelekte nieuws en wacht de officiële bekendmaking door het kabinet af. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevestigde eerder deze week dat er onlangs een gesprek heeft plaatsgevonden met DGP. Daarbij is ook de vraag aan de orde gekomen of het Rijk op enige manier financieel kan bijspringen, mocht de race alleen onder beperkingen kunnen doorgaan.

Afgelasting

Robert van Overdijk (links) en  sportief directeur Jan Lammers springen vanuit de pitlane het circuit van Zandvoort op. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Robert van Overdijk (links) en sportief directeur Jan Lammers springen vanuit de pitlane het circuit van Zandvoort op.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nog voor corona uitbrak, na mei 2019 toen DGP een driejarig contract afsloot met Formule 1-organisator FOM, heeft het kabinet steeds gezegd geen geld te stoppen in het evenement. Eerst door toenmalig minister van Sport Bruno Bruins, later ook onder anderen door premier Rutte zelf. Vorig jaar werd de eerste Formule 1-race die na 35 jaar op Zandvoort zou worden gereden afgelast vanwege corona.

De nu al geldende voorwaarden voor sportevenementen blijven ook na 1 september van toepassing, zo lekte donderdag uit. Iedere toeschouwer moet een zitplaats hebben en een vaccinatie-, test- of herstelbewijs kunnen tonen. Onduidelijk is nog of het kabinet het Garantiefonds zodanig gaat aanpassen dat een evenement als de Dutch Grand Prix nu wel voor compensatie in aanmerking komt.

Er is veel kritiek op het Zandvoortse evenement. Onder meer van natuur- en milieubeschermers die bij de rechter (vooralsnog tevergeefs) verleende vergunningen aanvochten. De aanstaande drukte begin september houdt ook risico’s in, zegt hoogleraar microbiologie Heiman Wertheim. Hij noemt het kabinetsbesluit ‘onverstandig’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden