Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Formule 1 brengt GroenLinks in lastig parket

Partijleider Jesse Klaver (Groenlinks). Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag,

De Formule 1 keert terug naar Zandvoort en dat brengt GroenLinks in een lastig parket. De milieupartij is eigenlijk heel erg tégen, maar stemde lokaal toch voor. Verder is 50Plus-voorzitter Geert Dales op oorlogspad tegen de zoveelste afvallige in de regio en zou CDA-leider Buma aan zijn laatste Binnenhofse dagen bezig zijn.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

PIJNPUNT VAN DE DAG
GroenLinks en de racemonsters

GroenLinks en de Formule 1, dat is normaal gesproken geen gelukkig huwelijk. Nu de brullende racemonsters de damherten in de Kennemerduinen vanaf volgend jaar een hartverzakking komen bezorgen, zou je dus wat chagrijn uit die hoek mogen verwachten. Op Twitter beklaagden natuurliefhebbers en milieuvrienden zich dinsdag alvast luidkeels over milieuvervuiling, takkeherrie en neerdwarrelend fijnstof, maar GroenLinks-politici hielden zich in eerste instantie stil.

Vreemd, want de partij keerde zich vorig jaar nog onverbloemd tegen de Formule 1-plannen van prins Bernhard junior, die sinds 2016 mede-eigenaar is van het racecircuit. ‘GroenLinks Noord-Holland spreekt zich uit tegen de komst van de Formule 1-race naar Zandvoort. De race staat te boek als vervuilend evenement…. en zou gepaard gaan met nog meer fileleed in de omgeving van Zandvoort’. Heldere taal. Enkele uren na de bekendmaking kwam er gisteren alsnog een officiële reactie van de GroenLinks-afdeling Haarlem. Die toonde zich bezorgd over ‘de aantasting van het milieu, uitlaatgassen en geluidshinder in een natuurgebied’, maar ook over de te verwachte verkeerschaos. Minstens 200.000 bezoekers zullen naar Zandvoort willen komen om Max Verstappen door de Tarzanbocht te zien gieren, maar daar is het lokale ov- en wegennet niet op berekend.

Toch is het mede aan GroenLinks te danken dat de Grand Prix vanaf 2020 weer in Zandvoort verreden wordt. GroenLinks stemde in de Zandvoortse gemeenteraad namelijk vóór een gemeentelijke bijdrage van 4,1 miljoen euro aan het race-evenement. Argument: de te verwachten verkeerschaos. ‘Wij hebben vóór gestemd, omdat wij het nodig achten nu eens tot een duurzame verkeersoplossing te komen’, heet het op de website van de gemeenteraadsfractie. Zandvoort is namelijk op drukke dagen nogal slecht bereikbaar, namelijk alleen via overvolle tweebaanswegen en een boemeltrein. Hoewel de lokale GroenLinks-fractie het in het persbericht doet voorkomen of die 4 miljoen vooral aan extra openbaar vervoer en fietsverbindingen wordt besteed, is in werkelijkheid de helft van dat budget bestemd voor extra wegen. GroenLinks heeft dus voor méér asfalt gestemd. Het is wat ongemakkelijk voor de Klaver-brigade.

Nog ongemakkelijker is het ‘ware verhaal’ achter die voorstem van GroenLinks,  dat Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans onlangs optekende. Het enige gemeenteraadslid van de partij in Zandvoort, Karim el Gebaly blijkt vooral te hebben voorgestemd omdat hij zich anders niet meer in zijn ‘patatdorp’ kon vertonen.

Sportminister Bruno Bruins (VVD), die eerder weigerde 5 miljoen euro belastinggeld te steken in het race-evenement, toonde zich in elk geval erg content met de herrijzenis van de Nederlandse Formule 1. Premier Mark Rutte vindt dat het milieu niet het doorslaggevende argument kan zijn. ‘We moeten ook een beetje leuk blijven leven met zijn allen. Dat is het verschil met GroenLinks, dat wil dat we allemaal geitenwollen sokken dragen en de kachel lager zetten’, zei hij vorige maand.

RELLETJE VAN DE DAG
Mot in 50Plus

Hoe vaak hebben we Geert Dales al horen zeggen dat de onrust in de gelederen van 50Plus is bezworen? Na de onfrisse knokpartij tussen twee partijbestuurders in de provincie Overijssel, gedoe bij het wetenschappelijk bureau en de eliminatie van het halve partijbestuur klonk het steeds ferm: ‘Het gesodemieter moet afgelopen zijn.’ In januari stapten twee partijprominenten in Flevoland op. Volgens Dales was dat een goede zaak, want dat waren toch maar onruststokers. ‘De rust is terug bij 50Plus, we kunnen weer vooruit’, zei de oud-VVD-wethouder na het vertrek van het opstandige Flevo-duo. Helaas heeft hij weer te vroeg gejuicht.

Nu is er weer mot in Drenthe. 50Plus-statenlid Frank Duut stapte op 1 mei uit de partij om zich aan te sluiten bij de provinciale fractie Sterk Lokaal. Met medeneming van zijn statenzetel. Dales is daar zo woest over dat hij Duut een ultimatum heeft gesteld: als de Drentse wegloper niet voor aanstaande vrijdag 12.00 uur zijn zetel teruggeeft, stelt 50Plus hem aansprakelijk voor ‘alle schade’. Dales dreigt met een civiele rechtszaak. ‘We hebben (via een paginagrote krantenadvertentie – red.) excuses moeten maken aan de mensen die in Drenthe op ons hebben gestemd’, verklaart Dales in het Dagblad van het Noorden. ‘Daarnaast hebben we imagoschade geleden’. Toen hij zijn verkiesbare plaats op de kieslijst van 50Plus aanvaardde, moest Duut een verklaring ondertekenen waarin hij beloofde zijn statenzetel op te geven als hij de partij zou verlaten. Die belofte is Duut dus niet nagekomen.

Overigens is Duut inmiddels, twaalf dagen na zijn overstap, ook al gebrouilleerd geraakt met Sterk Lokaal. De samenwerking met die partij heeft hij maandag opgezegd, liet Duut weten. Het is een man van ‘twaalf partijen, dertien ongelukken’, want in 2013 stapte hij met ruzie op als fractievoorzitter van de VVD in Assen om lijsttrekker te worden van de nieuwe partij Daadkrachtig Nederland. Ook daar kreeg hij het al snel aan de stok met zijn partijgenoten, die hem in 2014 wegens ‘solistisch optreden’ uit de partij zetten. Volgt u het nog?

Geert Dales, voorzitter van 50PLUS. Beeld Arie Kievit

GERUCHT VAN DE DAG
Buma naar de uitgang

Het is al bijna geen vraag meer, maar een weet: de geruchten dat CDA-voorman Buma bezig is aan zijn laatste dagen als partijleider worden steeds sterker. Omdat Buma ook na hardnekkig doorvragen van de pers niet ontkent dat hij gesolliciteerd heeft naar het burgemeesterschap van Leeuwarden, is die uitblijvende ontkenning volgens veel Binnenhof-volgers zo goed als een bevestiging. Vol spanning wacht iedereen daarom op de uitslag van de beraadslagingen van de Leeuwarder sollicitatiecommissie. 

Donderdagavond wordt waarschijnlijk bekend wie zij voordragen voor het burgemeesterschap van de Friese hoofdstad. Als dat Buma blijkt te zijn, treedt de geboren Fries in de voetsporen van zijn vader, die vele jaren burgemeester van Sneek was. Het CDA kan dan een van zijn kroonprinsen (of -prinses Mona) tot Buma’s opvolger kronen. Waarschijnlijk zal de partij eerst een tussenpaus als fractievoorzitter benoemen, totdat er nieuwe verkiezingen in aantocht zijn en de bewindslieden/kroonprinsen Keijzer, De Jonge en Hoekstra hun handen vrij hebben.

Verbetering: Uit een eerdere versie van dit artikel kon worden opgemaakt dat gemeenteraadslid Karim el Gebaly uit Zandvoort persoonlijk wordt bedreigd. Dat is niet het geval. 

Sybrand Buma. Beeld ANP - Czerwinski

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden