Formerende partijen loodsen noodwet door beide Kamers

Eigen risico bevroren op 385 euro

Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar 385 euro. Ondanks grote bezwaren van de oppositie stemde het parlement dinsdag in met een noodwet die de bevriezing mogelijk maakt.

De zorgspecialisten van de Tweedekamerfracties overleggen dinsdag voorafgaand aan het debat over het eigen risico met kamervoorzitter Arib. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

Voor het eerst sinds 1914 stemden de Tweede en de Eerste Kamer op één dag in met een wetsvoorstel. Dat ging niet zonder slag of stoot. De hele oppositie viel over de coalitie in spe van VVD, CDA, D66 en CU heen. Een greep uit de verwijten: 'Valse start' (Lilian Marijnissen, SP). 'Dit deugt niet' (Tunahan Kuzu, Denk). 'Schijnvertoning' (Léonie Sazias, 50Plus). 'De procedure had ordentelijker gekund, de bejegening van de oppositie beter' (Henk Nijboer, PvdA).

De onmin betreft het voorstel dat de formerende partijen vorige week woensdag formuleerden, de dag na Prinsjesdag. Op Prinsjesdag zelf kondigde het demissionaire kabinet een verhoging van het eigen risico in de zorg aan, van 385 euro nu naar 400 volgend jaar. Dat is het bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen voordat de verzekering de ziekenhuisrekening dekt.

Een dag later maakten VVD, CDA, D66 en CU bekend dat zij met een noodwet het eigen risico in 2018 toch op 385 euro wilden houden. Edith Schippers, die als demissionair minister van Volksgezondheid de noodwet moest indienen, becijferde dat daardoor de jaarpremie gemiddeld 10 euro hoger zou worden. Sommige mensen gaan er hierdoor in heel 2018 maximaal 8 euro op vooruit, anderen maximaal 9 euro op achteruit.

De voltallige oppositie wilde eigenlijk een fundamenteel debat over het eigen risico en de gevolgen voor de premie. Kon dit risico niet verlaagd of afgeschaft worden? Kon de premiestijging niet voorkomen worden door een bijdrage uit de schatkist? Kon niet meteen een besluit voor vier jaar genomen worden?

De vier formerende partijen hielden elkaar vast. Zij kozen één woordvoerder, Arno Rutte van de VVD. Wellicht om in het debat niet uiteengespeeld te worden, al kan het ook als een blijk van onderling vertrouwen worden gezien. De zorgwoordvoerders Pia Dijkstra (D66) en Mona Keijzer (CDA) waren aanwezig maar deden er het zwijgen toe. De ChristenUnie ontbrak: de formatie eist alle aandacht van de kleine fractie op.

Arno Rutte veegde alle oppositievoorstellen van tafel. Niet zozeer uit onwil, als wel omdat het debat wat hem betreft alleen moest gaan over de noodmaatregel: het eigen risico bevriezen in 2018. Premiestijging tegengaan met geld uit de schatkist zou volgens hem een 'fundamentele wijziging van de zorgverzekering' zijn. Voor de toekomstige ontwikkeling van het eigen risico verwees hij naar het regeerakkoord in wording.

Bij de stemmingen haalden de alternatieven van de oppositie het niet. Het plan om de premiestijging te voorkomen werd verworpen met 73 tegen 75 stemmen - aan beide zijden ontbrak een Kamerlid.

Daarna was het verzet gebroken, want niemand is tegen bevriezing van het eigen risico. Alle partijen steunden het voorstel, behalve Denk.

Zo was er ruimte voor onmiddellijke behandeling in de senaat. Die wijdde geen debat aan het voorstel, maar accepteerde het als hamerstuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.