Formeren met zijn allen

De formatie wordt een groepsproces van vele Kamerleden...

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

den haag Dag twee van de formele onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een rechts gedoogkabinet stond in het teken van de tegenzittende economie. Fractiespecialisten gingen aan de slag aan ‘subtafels’ en spraken over veiligheid en integratie.

Nadat de eerste onderhandelingsdag in het teken stond van gesteggel over Wilders’ demonstratieplannen tegen een moskee nabij Ground Zero, New York, gingen de onderhandelingen dinsdag de diepte in. Aan de ‘hoofdtafel’ bij informateur Ivo Opstelten in de Eerste Kamer kwamen achtereenvolgens Ronald Gerritse en Laura van Geest langs, topambtenaren van het ministerie van Financiën, Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) en in de middag directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB).

Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten lieten zich bijpraten over de financiële kaders waarbinnen hun beleid de komende jaren moet passen. De economische recessie heeft flinke gaten geslagen.

De rechtse onderhandelaars hebben wat dat betreft een voordeel ten opzichte van de Paars-plus partijen (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) een paar weken geleden: het CDA heeft via zijn demissionaire ministers continu toegang tot de laatste informatie. Vrijdag liet Opstelten zich al bijpraten door Jan Kees de Jager, minister van Financiën voor het CDA. CDA-secondant Ab Klink, tevens demissionair minister van Volksgezondheid, liet gisteren doorschemeren reeds voldoende op de hoogte te zijn van de economische perspectieven. ‘Ik verwacht geen slechter beeld.’

Hoewel Kamerleden erop hameren dat de onderhandelingen ‘pas net zijn begonnen’, zijn de rechtse partijen volgens nauw bij de onderhandelingen betrokkenen al verder dan menigeen wil toegeven. Fractiespecialisten zijn in ‘subgroepjes’ aan het werk om de maatregelen vorm te geven.

Rond twee uur dinsdag verzamelde het ‘justitieclubje’ zich op de werkkamer van VVD-Kamerlid Fred Teeven: samen met Hero Brinkman (PVV) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) inventariseerde hij de verschillen en overeenkomsten op justitie en veiligheid. Ook CDA-Kamerlid Mirjam Sterk – integratiewoordvoerder – werd in de VVD-vleugel gesignaleerd.

Om te zorgen dat iedereen loyaal blijft, wordt bij het CDA ieder Kamerlid nauw bij de onderhandelingen betrokken. Het VVD/CDA-kabinet, gedoogd door de PVV, kan immers maar rekenen op een nipte Kamermeerderheid: 76 zetels. Een enkel Kamerlid kan de hele coalitie om zeep helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden