'Formeel was dat kleine tumortje in de dikke darm kanker'

Leo van Dijk wilde in 2009 een hypotheek afsluiten. Dat kon alleen als hij veel premie zou betalen.

AMSTERDAM - Leo van Dijk (57), eigenaar van een administratiekantoor in Steyl: 'In 2005 ben ik geopereerd. Ik had een klein tumortje in de dikke darm. Formeel was het kanker, maar eigenlijk stelde het allemaal geen donder voor. Negen dagen na de operatie was ik alweer aan het werk. Ik ben sinds die tijd elk half jaar onder controle geweest; er is nooit meer iets gezien. Ik ben schoon. Ik voel me prima, leef gezonder dan ooit.


'Maar in 2009 besloot ik de helft van mijn kantoorpand erbij te kopen. Ik zou dat deel na de koop kunnen verhuren. Het zou een hypotheek worden met een looptijd van tien jaar. We hadden alles rond, totdat ineens bleek dat er problemen waren.


'Op de formulieren had ik namelijk eerlijk ingevuld wat er was gebeurd. Want ik vind dat je altijd eerlijk in dat soort dingen moet zijn. Bovendien: als er wel iets gebeurt en het komt uit, dan wordt er niet uitgekeerd.


'Maar de bank bleek mijn verleden ineens zo'n groot probleem te vinden dat de risicopremie werd verhoogd van 97 naar 367 euro per maand - bijna vier keer zo veel. Uiteindelijk moest ik dat wel accepteren. Zakelijk gezien kon ik toen eigenlijk ook niet meer terug; de huurcontracten waren al toegezegd. 'Met mijn gezondheid ging het ondertussen goed. In 2010 werd ik officieel genezen verklaard door het ziekenhuis. Volgens de artsen is er geen kans meer op terugval. Ik heb evenveel kans als ieder ander om kanker te krijgen.


'Toen ik dat hoorde, heb ik een herkeuring aangevraagd, keurig met de verklaring van de arts erbij. Maar tot mijn verbazing bleef de uitslag hetzelfde. In de brief die op de mat viel, stond dat ik tot het einde van de looptijd gewoon die hoge risicopremie moest blijven betalen. Ik heb me door deze behandeling belazerd gevoeld. Het is pure discriminatie, zeker omdat ik vorig jaar genezen ben verklaard. Ook de tussenpersoon die me de hypotheek verkocht, vond het onzin, maar hij zei: het heeft geen enkele zin om hiertegen te protesteren.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden