Formaties

Met de Partij van de Arbeid weet je het natuurlijk nooit (altijd goed geweest in de ontzilvering van haar verkiezingswinst) - maar dat ze in Amsterdam met GroenLinks zou willen regeren, kan ik niet geloven....

Jan Blokker

Het moet een politieke manoeuvre zijn. Lodewijk Asscherkreeg ruzie met Laetitia Griffith, en riep, terwijl hij de deurachter zich dichtsloeg: 'Dan ga ik nu meteen naar Marijke Vos.'Maar morgen weer terug.

GroenLinks, het idee.

Vijf jaar geleden waren de laatste wethouders van dedenominatie tot ieders opluchting uit het Amsterdamse collegegestapt: Frank Köhler en Ruud Grondel.

Het zal u landelijk verder niks zeggen, maar die waren geenvan beiden erg competent, en allebei van GroenLinks. Dat zag jemeteen aan ze. Ze hadden allebei de uitstraling van iets dat hetmidden houdt tussen verdriet en verongelijktheid.

Verdriet om het vele sociale, politieke, etnische enecologische onrecht in de wereld. En verongelijktheid over mensendie dat niet meevoelen.

Die twee dingen las je van hun gezicht, of hoorde je aanhun stem. Ria Beckers, misschien wel de eerste volbloedGroenLinkster, had een onvervreemdbare solidariteitssnik in haartimbre.

Ik heb het over volbloed omdat GroenLinks, net als het CDA,van oorsprong een bloedgroepenpartij is.

De fusie vloeide indertijd voort uit PSP ('Socialismezonder Atoombom'), PPR (Bas de Gaay Fortman en nog een paaroverwegend protestantse mede-christenen) en de Dubcek-vleugel vande toenmalige CPN, dus zeg maar het communisme met eenmensengezicht.

De laatste CPN'er uit de partij was Ab Harrewijn, die ookbekendstond als een 'sociaal voelend voormalig predikant'. En delaatste Bas de Gaay Fortman van de PPR zou Mohamed Rabbae hebbenkunnen heten als dat van huis uit geen Marokkaan was geweest.De PSP was eigenlijk al voor de samensmelting in onnucleaire rookopgegaan.

Het folklore-gehalte dat aan de onderdelen zat, heeft zichlater aan het geheel meegedeeld. Dat, én de mix van solidariteiten verontwaardiging.

Neem iemand als Maarten van Poelgeest, fractievoorzitterin de Amsterdamse raad. 'De kiezer', zei hij nadat hij eengesprek met de VVD had geweigerd, 'wil een links college'- ongeveer zoals de kiezer in Goes voor een christen-liberalemeerderheid bleek te hebben gekozen. Maarten van Poelgeest heefthet verdrietige uiterlijk van iemand die alleen maar bijGroenLinks kan horen,

Femke Halsema zelf trouwens ook. Uit de Volkskrant vangisteren begreep ik dat ze binnen de partij een beetje op haarmopperen, omdat ze naar links-liberaal zou zwemen, en bovendien'te grachtengordel' is.

Dat laatste is echt flauwekul. Volgens mij is ze Haags, ofHaarlems, en als ze toevallig in Amsterdam was geboren, zou hetde Concertgebouwbuurt zijn geweest. Ze is honderd procentGroenLinks, een lichte neiging tot wenen om maatschappelijkebloemen in de knop gebroken, en net als Marijke Vos een vrouw dieprincipieel in van die typische goedgesitueerde tweedehandsmevrouwenwinkels haar kleren koopt, omdat ze voor geen goud inde P.C. Hooftstraat wil worden gezien.

Ik denk wel eens: nog tien, vijftien jaar, dan halen demensen GroenLinks en D66 door mekaar als de twee verdwenenpartijen waar je in de vorige eeuw weleens op stemde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden