Formatiescenario: rechts kabinet variant 1

Nooit gedacht, toch gekregen: Mark Rutte krijgt Geert Wilders en Maxime Verhagen samen om tafel.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Kim van Keken

‘Ons past op dit moment bescheidenheid’ – met deze mantra hield fractievoorzitter Maxime Verhagen (CDA) meteen na de verkiezingen elke avance af voor deelname aan een rechts kabinet. De VVD en de PVV moesten het als respectievelijk de grootste partij en de grootste winnaar eerst maar eens onderling eens worden.

Maar de passage over bescheidenheid wordt allang niet meer gehoord uit de mond van Verhagen. De christen-democraten mogen dan wel twintig zetels hebben verloren, een rol in de oppositie is ook bepaald geen ideaalbeeld. Bovendien voelt de dramatische verkiezingsuitslag net iets minder dramatisch aan, nu Rutte zijn tanden heeft stukgebeten op Paars-plus.

En dus nemen de christen-democraten hun verantwoordelijkheid: ‘Het land moet wél geregeerd worden.’ De staatsfinanciën op orde brengen, doe je sneller zonder de PvdA. In het vorige kabinet botsten de sociaal-democraten geregeld over geld met het CDA. En Job Cohen wil geen middenkabinet.

Intussen laat Geert Wilders overduidelijk blijken hoe plooibaar hij is. Niet alleen mag de AOW-leeftijd omhoog, ook zwijgt hij over de kopvoddentaks, over het beperken van ontwikkelingssamenwerking tot noodhulp en over het beperken limiteren van de godsdienstvrijheid.

De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld
De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden