Formatiepoging De Wever mislukt

De Belgische politiek verkeert weer in crisisstemming nu de eerste poging is mislukt om een federale regering te vormen. N-VA-voorzitter Bart De Wever diende woensdag zijn ontslag in als informateur, nadat de Franstalige christen-democraten hadden geweigerd met hem in zee te gaan. De regeringsvorming dreigt opnieuw, net als in 2010, een werk van lange adem te worden.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Een maand na de verkiezingen is de Belgische regeringsvorming terug bij af. Al die tijd probeerde informateur De Wever een centrum-rechtse coalitie te vormen. De Vlaams-nationalist stelde zich daarvoor heel gematigd op, maar kon het cdH niet overtuigen van zijn goede bedoelingen. 'De wolf is in een paar weken tijd geen schaap geworden', zei cdH-voorzitter Benoît Lutgen.

De formatie zit daarmee in een impasse. De Vlamingen vinden dat het cdH hen aan het lijntje heeft gehouden en vermoeden daar de hand van de Parti Socialiste (PS) in. Op Waals en Brussels niveau werken PS en cdH immers nauw samen, zoals ook N-VA en de christen-democratische CD&V op Vlaams niveau een team vormen. Die regionale kampvorming bemoeilijkt de federale formatie.

Het is nu aan koning Filip om de knoop te ontwarren. Hij begon woensdag meteen aan een nieuwe consultatieronde met de partijvoorzitters. Naar verwachting zal hij begin volgende week een nieuwe informateur aanstellen, of anderszins een bemiddelaar. Dat doet terugdenken aan de rampzalige regeringsvorming van 2010, toen de ene na de andere onderhandelaar het veld werd ingestuurd.

Puur mathematisch zijn er nog steeds drie mogelijke regeringscoalities. Maar doordat er tussen de partijen inmiddels zo veel ruzies, wraakgevoelens en vermoede intriges zijn dat je er een jaargang van een soapserie mee kunt vullen, worden die coalities allemaal erg weinig kansen toegedicht.

Bart De Wever liet woensdag weten dat hij beschikbaar blijft. Hij kan nog een centrum-rechtse coalitie vormen, met de Vlaamse liberalen (Open VLD) in de plaats van de weggelopen cdH. Maar in die coalitie zouden de Franstalige liberalen (MR) de enige Franstalige partij zijn. Dat is in de Belgische politiek zo ondenkbaar dat deze coalitie de 'kamikazecoalitie' wordt genoemd.

Aan de andere kant staat aftredend premier Elio Di Rupo (PS) al klaar om zijn tripartite van Vlaamse en Franstalige socialisten, christen-democraten en liberalen te verlengen. Maar na het 'verraad' van het cdH en grote broer PS staan de andere partijen daar niet voor te springen. Ook een 'confederale coalitie', een combinatie van de coalities op deelstaatniveau, wordt onwaarschijnlijk geacht.

België dreigt daarmee opnieuw in een politieke crisis te belanden, die de eenheid van het land, net als in 2007 en 2010, flink onder druk kan zetten. Het verschil is dat dit keer niet de N-VA, maar de Franstalige christen-democraten en socialisten de zwarte piet krijgen toegeschoven. Zelfs de Franstalige media erkennen dat Bart De Wever zich als informateur erg verantwoordelijk opstelde, door zijn Vlaamsgezinde verlanglijst in te ruilen voor een economisch programma.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden