Formatiepartners pareren kritiek Wijffels op 'Nederlandse Trump' Buma

'Daar klopt erg weinig van', vond Halbe Zijlstra. 'Iedereen doet z'n best er wat van te maken', was de reactie van Alexander Pechtold. 'We hebben het vertrouwen dat we mooie dingen voor het klimaat kunnen doen', zei Jesse Klaver.

Ariejan Korteweg
Sybrand Buma (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de formatiegesprekken, 11 mei 2017. Beeld anp
Sybrand Buma (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de formatiegesprekken, 11 mei 2017.Beeld anp

Zo had ieder van de onderhandelaars vanmorgen bij het betreden van de Stadhouderskamer zijn eigen woorden om de opwinding te bezweren. Opwinding die was veroorzaakt door de harde kritiek van Herman Wijffels - prominent CDA'er - op CDA-leider Sybrand Buma.

In het AD verwijt Wijffels de CDA-leider dat die niet begrijpt wat er met het klimaat aan de hand is. 'Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk', aldus Wijffels. Hij noemt hem vanwege zijn geloof in marktwerking 'de Nederlandse Trump' en vindt dat VVD, D66 en GroenLinks desnoods zonder CDA moeten doorgaan om een minderheidskabinet te vormen. Wijffels: 'Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land.'

Onbuigzaam in klimaatbeleid

Vorige week al kwam uit kringen van GroenLinks het verwijt dat het CDA onbuigzaam zou zijn in de onderhandelingen over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. In het verkiezingsprogramma legt het CDA de klimaatinitiatieven nadrukkelijk niet bij de overheid, maar bij burger en bedrijfsleven.

Sybrand Buma reageerde vanmorgen koeltjes op de kritiek. 'Ik laat wat Wijffels zegt voor zijn rekening', zei hij. 'Het resultaat is het belangrijkst in deze onderhandelingen.'

De vier partijen hebben vandaag een intensieve vergaderdag voor de boeg. Er staan drie sessies gepland, van 10.15 tot 12.45 uur, van 14.30 tot 18 uur en van 19 tot 21 uur. Informateur Schippers zal donderdag ook haar wekelijkse persconferentie geven.

Herman Wijffels in 2013. Beeld anp
Herman Wijffels in 2013.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden