Satire

Formatieontwijkend gedrag bij Fractieleiders

Jop Eikelboom
null Beeld
Beeld

Na twee weken formeren is er amper een begin gemaakt met een regeerakkoord. De betrokken fractieleiders lijken zich echter geen zorgen te maken. In plaats van te onderhandelen, zitten de heren het gros van de tijd te gamen.

'Het komt echt wel af', vertelt Klaver terwijl hij een aantal zombies neerschiet in Call of Duty Black Ops. Hij wisselt snel van wapen. 'Oké, ze zijn dood. Nu rennen naar de volgende kamer, Sybrand.' Buma raakt in paniek. 'Kut, welke knop was ook alweer rennen?' Even later zijn de fractieleiders game over. Ze zijn niet verder gekomen dan level 6.

Na de lunch verzamelen de fractieleiders zich rond de laptop van Alexander Pechtold. Hij wil een fragment laten zien van een man die achteloos een kuil vol cobra's schoonmaakt. 'Sick!', roept Klaver. Op zijn schoot liggen A4'tjes met de speerpunten van GroenLinks. Tussen de filmpjes door werpt hij haastig een blik op de papieren. 'Hebben jullie John Oliver gezien dit weekend?', vraagt hij aan de anderen.

Rutte kijkt naar de vloer van de Stadhouderskamer. 'Het is hier trouwens best wel smerig', merkt hij op. Wouter Koolmees heeft nog wel zin om te stofzuigen. 'Ga jij er dan zo nog even met een dweil overheen, Mark?' Dat vindt Rutte een prima idee. Een halfuur later blinkt de kamer weer als vanouds.

Aan het eind van de dag zijn de fractieleiders weinig opgeschoten. Buma maakt zich geen zorgen: 'Morgen is het afgelopen met het foggen en gaan we echt even aan de bak.' Halbe Zijlstra sluit zich daarbij aan: 'En anders maar niet, er is toch geen deadline.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden