Formatiediscipline schuift Asschers voorstel over langer partnerverlof weer op lange baan

Een snelle uitbreiding van het partnerverlof lijkt ten prooi te vallen aan de snel wisselende verhoudingen in de Tweede Kamer. Na veel vertraging zou de Tweede Kamer vandaag dan toch debatteren over een kleine verlenging van het partnerverlof bij de geboorte van een kind, maar nu is het dan toch weer op de lange baan geschoven.

null Beeld Marcel van den Bergh  / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het draait om een voorstel van minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken. Daarin wordt het verlof voor de partner van de jonge moeder uitgebreid van twee naar vijf dagen. Dat voorstel werd nog ingediend namens de VVD-PvdA-coalitie.

Na de verkiezingen werd de behandeling van het voorstel op verzoek van de VVD opgeschort, of, zoals dat in de Tweede Kamer heet, controversieel verklaard. Dat gebeurde met steun van CDA, D66 en GroenLinks, de partijen die toen met de VVD onderhandelden over een nieuw kabinet. Zij wilden tijdens die onderhandelingen zelf een plan smeden.

Vorige week vroeg Asscher als fractieleider van de PvdA de Tweede Kamer om het voorstel toch in behandeling te nemen. Hij deed dat op het moment dat de formatie met GroenLinks was stukgelopen. Er was nog onduidelijkheid over het vervolg van de formatie. Partijen waren dus niet gebonden aan lopende onderhandelingen. Het voorstel werd aangenomen. Alleen VVD, D66 en SGP waren tegen.

Lees ook

Deze drie vaders pleiten voor een langer vaderschapssverlof. 'Een vader aan de zijlijn wil ik niet zijn.'

Hoe regelen andere Europese landen eigenlijk hun vaderschapsverlof? Vier voorbeelden.

De Tweede Kamer zette er vaart achter. Eindelijk weer een debat over een praktisch wetsvoorstel. Woensdagochtend zou het behandeld worden. Maar dat werd verschoven omdat scheidend informateur Tjeenk Willink toen aan de Tweede Kamer verantwoording aflegde over zijn werkzaamheden.

Donderdagavond zou het partnerverlof dan toch worden besproken. Maar Asscher had buiten de waard gerekend. Woensdag startte informateur Gerrit Zalm zijn werk met de besprekingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Daardoor geldt sindsdien voor die partijen de formatiediscipline als voorbode van de latere coalitiedwang. Zij willen zelf het vaderschapsverlof regelen.

Op voorstel van het CDA heeft de Tweede Kamer het debat daarom weer van de agenda gehaald. VVD, CDA, D66, CU en SGP waren daar vóór. De PvdA verzette zich hevig en vroeg een hoofdelijke stemming. Dan moeten alle Kamerleden persoonlijk hun stem uitbrengen. De formatiepartijen wonnen glansrijk, 74 stemmen tegen een debat, 57 voor. Er waren nogal wat Kamerleden afwezig. Volgende week dinsdag zal het verlof weer officieel 'controversieel' worden verklaard.

Nu heeft de partner - vader of meemoeder (de lesbische partner) - van de jonge moeder op de dag van de geboorte recht op zogeheten calamiteitenverlof en daarna twee dagen betaald partnerverlof. Volgens het kabinetsvoorstel zouden daar drie dagen bijkomen, waarvoor uitkeringsinstantie UWV een uitkering zou verzorgen. Omdat het UWV voorbereidingstijd nodig heeft, zou het verlof, als het wetsvoorstel nu behandeld zou worden, pas in 2019 kunnen ingaan. Asscher blijft er echter op wijzen dat het aantal dagen later, door een nieuw kabinet, nog aangepast zou kunnen worden.

Veel partijen pleiten in hun programma's voor langer verlof voor jonge ouders, al circuleren er wel verschillende varianten. Het CDA wil jonge ouders samen drie maanden verlof geven, PvdA, GroenLinks. D66 en Partij voor de Dieren willen drie maanden vaderschapsverlof. De ChristenUnie wil tien dagen vaderschapsverlof en de SP wil 'verlenging'. VVD, SGP, 50Plus en PVV hebben er niets over in hun verkiezingsprogramma staan.

Tegelijkertijd zijn Tweede en Eerste Kamer tegen het Europese plan voor onder meer een betaald vaderschapsverlof van tien dagen. Onder meer VVD, PVV, CDA en SP vinden dat de Europese Unie zich niet met dergelijke zaken moet bemoeien. Als ook parlementen in andere landen bezwaar maken, moet de Europese Commissie opnieuw naar haar plan kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden