NIEUWS

Formatie Limburgs bestuur opnieuw in impasse na afhaken linkse SP en rechtse SVL

De formatie van een nieuw provinciebestuur in Limburg verkeert opnieuw in een impasse. De SP en SVL hebben zich teruggetrokken uit de beoogde brede coalitie van negen partijen, zonder het CDA. De zeven overgebleven partijen (VVD, GroenLinks, D66, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus) hebben geen meerderheid in het Limburgse parlement.

Peter de Graaf
Johan Remkes, waarnemend gouverneur van Limburg. Beeld ANP
Johan Remkes, waarnemend gouverneur van Limburg.Beeld ANP

Afgelopen vrijdag stapte het CDA, verreweg de grootste partij in Limburg met 9 zetels, onverwacht uit het formatieproces. De christen-democraten zeiden geen vertrouwen te hebben in de stabiliteit van een breed extraparlementair college met acht partijen van divers pluimage. Door het vertrek van het CDA verloor het beoogde college zijn meerderheid. De toen zeven overgebleven probeerden vervolgens de impasse te doorbreken door de SP en de PvdD te verleiden mee te doen.

Daardoor leek Limburg voor het eerst sinds mensenheugenis af te stevenen op een provinciebestuur zonder het CDA (of voorganger KVP). Dat werd alom gezien als een historische omwenteling. Maar door het afhaken van SP en SVL is alles weer onzeker. Onduidelijk is hoe het nu verder gaat met de moeizame formatie in Limburg.

De SVL (Samen voor Limburg, een afsplitsing van Forum voor Democratie) stapte als eerste uit het formatieproces. Volgens de partij doet het brede bondgenootschap geen recht aan de verkiezingsuitslag in 2019. ‘Met het wegvallen van het CDA en het aanschuiven van een linkse Partij voor de Dieren – die met slechts 2 zetels een wel hele grote broek qua inhoudelijke extra’s aantrekt die veelal haaks staan op onze standpunten – voelt dat oncomfortabel en niet te verenigen’, zo maakte de SVL bekend in een verklaring.

Krappe meerderheid

Woensdagavond werd bekend dat daardoor ook de SP zich terugtrekt. Volgens de socialisten kan het beoogde provinciebestuur door het afhaken van SVL nog slechts bogen om een krappe meerderheid van één zetel. ‘Op deze manier is een stabiel fundament voor een nieuw college niet langer ingevuld’, aldus de SP. De partij heeft zijn besluit woensdagavond aan formateur Onno Hoes meegedeeld.

Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft het Limburgse parlement eerder meermalen opgeroepen haast te maken met de vorming van een nieuw provinciebestuur, dat in april in zijn geheel (inclusief gouverneur Theo Bovens) aftrad na een dreigende motie van wantrouwen door Provinciale Staten als gevolg van enkele integriteitsaffaires. Hij heeft zelfs gedreigd desnoods zelf gedeputeerden te benoemen.

CDA en PVV, de twee grootste partijen in het parlement, hebben vrijdag samen met Forum voor Democratie in een motie opgeroepen tot de vorming van een zakenkabinet, waartoe de waarnemend gouverneur het voortouw zou moeten nemen. Die oproep werd door de andere partijen verworpen, maar kan nu weer actueel worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden