Formatie Libanees kabinet afgerond

Na een maandenlange impasse hebben Libanese rivaliserende politieke partijen een coalitieregering gevormd. Daarin neemt het blok van de pro-westerse Saad Hariri – die premier wordt – plaats naast Hezbollah, de organisatie die door het Westen als terroristisch wordt beschouwd.

Van onze verslaggever Sacha Kester

‘We hebben een bladzijde omgeslagen en er is geen weg meer terug’, zei Hariri na zijn bezoek aan president Michel Suleiman, aan wie hij de namen van de nieuwe ministers overhandigde.

Een oplossing voor de politieke crisis zou regionale spanningen kunnen verminderen tussen soennitische staten die door de VS worden gesteund, en Iran en Syrië die Hezbollah steunen. Waarschijnlijk blijft echter de kwestie van Hezbollahs wapenarsenaal – dat de partij volgens de Verenigde Naties moet opgeven – voorlopig onopgelost.

Vorige week onderschepte Israël een vrachtschip met wapens die volgens Tel Aviv afkomstig waren uit Iran en bestemd waren voor Hezbollah. De partij ontkent dit. Israël vreest dat Hezbollah zich aan het herbewapenen is en zich voorbereidt op een nieuwe oorlog. In 2006 vochten Israël en Hezbollah een korte, maar hevige oorlog uit, die zonder duidelijke overwinning is geëindigd.

Libanon is een caleidoscoop van religieuze minderheden, die grofweg in twee kampen zijn te verdelen. De soennitische Hariri en zijn christelijke bondgenoten versloegen Hezbollah tijdens de verkiezingen die in juni werden gehouden, maar haalden niet genoeg stemmen om samen een regering te kunnen vormen.

Het blok van Hariri krijgt 15 ministers, dat van de oppositie, met Hezbollah, 10. De president benoemt 5 ministers.

Waarnemers voorspellen dat het de nieuwe regering zal ontbreken aan voldoende geloofwaardigheid en autoriteit om grote beslissingen te nemen – of het nu gaat om vraagstukken als Hezbollahs wapenarsenaal of om de exorbitant hoge kosten voor mobiele telefonie in het land.

‘Dit is geen regering van rivalen, maar een regering van vijanden’, aldus Paul Salem van het onderzoeksinstituut Carnegie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden