Formatie kabinet begonnen op geheime plek

De partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zijn woensdagochtend op een geheime locatie in Nederland begonnen aan de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet. De drie ontvluchten deze week de media, om in alle rust hun onderlinge banden te kunnen versterken...

Van onze verslaggever

Betrokkenen noemden woensdagavond de sfeer tijdens het overleg goed, maar wilden geen mededelingen doen over wat er besproken is.

Informateur Herman Wijffels, die de gesprekken leidt, liet woensdag weten dat de geheime gesprekken vermoedelijk tot vrijdag duren. Tot die tijd zullen er waarschijnlijk geen mededelingen worden gedaan over de vorderingen.

Dat de onderhandelaars de gebruikelijke locatie aan het Binnenhof even hebben verlaten, hangt samen met de moeizame voorgeschiedenis die met name CDA en PvdA samen hebben. In 2003 liepen de formatiebesprekingen tussen Bos en Balkenende na tweeënhalve maand stuk. Het vertrouwen tussen de partijen is sindsdien niet hersteld. De harde toon van de verkiezingscampagne heeft daar in het afgelopen najaar ook niet aan bijgedragen.

Volgens bronnen rond de onderhandelaars zijn de eerste dagen bedoeld om een gezamenlijke ‘agenda’ te formuleren voor het nieuwe kabinet. De partijen willen het eerst eens worden over een missie en een motto, voordat zij zich per onderwerp vastbijten in onderhandelingen over de uitwerking.

Bos en Balkenende zijn allebei voorstander van een zo kort mogelijk regeerakkoord, waarin het beleid alleen op hoofdlijnen wordt vastgelegd. Maar of dat lukt is volgens bronnen in beide partijen afhankelijk van het onderlinge vertrouwen. De onderhandelaars worden op de geheime locatie vergezeld door hun secondanten Maxime Verhagen (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden