Formatie hangt op twee miljard

PvdA en CDA ruziën bij de formatiebesprekingen over twee miljard euro. Het CDA wil desnoods een klein tekort accepteren in 2007, maar dan moet de PvdA een miljard inleveren op de extra investeringen....

Van onze verslaggevers

De formatie kwam in de problemen na de doorrekening van de bezuinigingen door het Centraal Planbureau. De economische effecten van vijf miljard aan lastenverzwaringen (belastingverhogingen) in de plannen bleken te pijnlijk voor zowel CDA als PvdA. De schade aan economische groei (min 0,7 procent) en werkgelegenheid waren 'onaanvaardbaar', aldus PvdA-leider Bos.

De informateurs Donner en Leijnse stellen daarom voor om de lastenverzwaringen te verminderen van vijf naar één miljard euro. Twee miljard moet ingeleverd worden door de partijen. Het restant wordt met extra bezuinigingen gedekt.

Gisteravond was het CDA als 'ultieme poging' bereid het gewenste begrotingsevenwicht in 2007 in te leveren. Een klein tekort van 0,2 procent of één miljard blijkt acceptabel. De PvdA heeft echter niet het gevoel dat de partijen gelijk oversteken. Een miljard van de voorgenomen zes miljard voelt voor de PvdA als een zwaarder offer dan een klein begrotingstekort. Het wegwerken van het begrotingstekort in 2007 kost immers 14,5 miljard euro.

Het geplande pakket van twintig miljard aan maatregelen bestaat voor ongeveer vijf miljard uit belastingverhogingen. De coalitie wilde de arbeidskorting verlagen, de combinatiekorting weer schrappen. Ook wordt een ecotax voor het bedrijfsleven ingevoerd, al staat daar een algemene verlaging van de vennootschapsbelasting tegenover. Een algehele huurverhoging van 3 procent boven het niveau van de inflatie wordt door het planbureau ook uitgelegd als een lastenverzwaring.

De PvdA zag aanvankelijk in de CPB-doorrekeningen haar gelijk bevestigd. De partij heeft steeds gezegd dat het onverantwoord is het overheidstekort in vier jaar helemaal weg te willen werken, zoals het CDA wil.

Het CPB heeft nog niets gezegd over de 'hardheid' van de berekeningen. Het Planbureau heeft de door de coalitie gewenste gematigde loonstijging van 1,5 procent als uitgangspunt genomen, terwijl de rekenmeesters een hogere loonstijging verwachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden