Formatie gaat zeer moeizaam

De formatie van een nieuw kabinet dreigt een kleine week na de verkiezingen al in een impasse te komen. CDA-leider Maxime Verhagen volhardt in zijn weigering om met VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders aan tafel te gaan om te onderhandelen over een coalitie.

ANP

Ondertussen kreeg informateur Uri Rosenthal van financieel-economisch deskundigen de boodschap haast te maken. Het CDA kondigde aan deelname aan een eventueel kabinet voor het laatste woord voor te leggen aan het partijcongres.

Rosenthal ontving woensdagochtend eerst directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau, president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank en minister Jan Kees de Jager van Financiën om te praten over de ernst van de economische situatie. Wellink zei dat die 'best ernstig' is en dat er 'zo snel mogelijk stevige maatregelen' moeten worden genomen.

Maxime Verhagen


In de middag ging Verhagen bij Rosenthal op bezoek. Vooral Wilders heeft er steeds op aangedrongen dat Verhagen aan tafel komt omdat onderhandelen 'met een lege stoel' geen zin heeft.

Maar na twee uur bij Rosenthal gaf Verhagen er geen blijk van dat hij van mening is veranderd. 'Ik heb een goed gesprek gehad, maar niet de antwoorden gekregen die ik wilde', zei hij. Nu met zijn drieën gaan praten zou volgens hem een ,,zinloze exercitie'' zijn.

Grote verschillen


Verhagen ziet grote verschillen tussen CDA en VVD aan de ene kant en de PVV aan de andere kant. Als voorbeelden noemt hij het financieel-economisch beleid en de door de PVV voorgestelde 'kopvoddentaks' en etnische registratie van iedereen. Pas als hierover tussen Rutte en Wilders een begin van overeenstemming is, is Verhagen bereid serieus te praten over een nieuw regeerakkoord.

Partijcongres


In de tussentijd was bekend geworden dat het CDA een partijcongres houdt als Verhagen het met andere onderhandelaars eens is geworden over een regeerakkoord. Het congres krijgt het laatste woord, stelde waarnemend partijvoorzitter Hans Bleker.

Onder provinciale CDA-afdelingen, raadsleden en (oud-)partijprominenten bestaat veel weerstand tegen een kabinet met de PVV. Bleker benadrukt dat het congres besluit over deelname aan welke coalitie dan ook. Verhagen heeft daardoor de komende tijd wel de vrije hand om te onderhandelen over regeringsdeelname. Het is voor het eerst dat het CDA een congres houdt voorafgaand aan een dergelijk zwaarwegend besluit.

Het is nu aan informateur Rosenthal om te bedenken hoe er voortgang in de kabinetsformatie kan blijven. Woensdagavond zijn er in ieder geval geen gesprekken meer. Rosenthals plannen voor donderdag zijn nog niet bekend.

Rosenthal, Wilders en Rutte (ANP) Beeld
Rosenthal, Wilders en Rutte (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden