Formatie '12: Kamer wil nog één noviteitje

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Levend staatsrecht, of een herschrijving van ongeschreven staatsrecht, dat is de formatie van 2012.

Vandaag wordt er een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Niet koningin Beatrix, maar de Tweede Kamer wijst de formateur aan. Die functie kan demissionair premier Rutte niet meer ontgaan. Hij wordt belast met de personele samenstelling van het kabinet.

Eerder al, op 20 september, was het niet het staatshoofd, maar het parlement dat de informateurs benoemde. Die informateurs, Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA), komen nu naar de Tweede Kamer om het debat over hun verslag bij te wonen.

Maandag, bij de overhandiging van het regeerakkoord aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD), benadrukte Kamp de unieke gang van zaken, met de Kamer in een leidende rol.

'Wel gek dat ze de voorzitter voor die foto van een brug lieten staan', zegt PVV-Kamerlid en lid van het presidium Martin Bosma. 'Dat is het logo van de coalitiepartijen, terwijl deze presentatie het feestje van de Kamer als geheel had moeten zijn. Het had tegen een neutrale achtergrond moeten gebeuren en dat heb ik de voorzitter ook gezegd.'

Bosma pleit voor een evaluatie van de formatie na de installatie van het kabinet.

Wouter Bos zei maandag dat 'nu niets de aanwijzing door de Tweede Kamer van Mark Rutte als formateur van een kabinet van VVD en PvdA in de weg staat'. Aangezien de twee partijen samen 79 zetels hebben, zal de motie met Ruttes aanstelling ongetwijfeld op een meerderheid kunnen rekenen.

Interessant wordt of andere partijen zich achter die motie scharen. In principe zijn de overige negen partijen vanaf nu oppositiepartijen, maar een aantal van hen (PVV, SP, D66, GroenLinks) heeft zich wel steeds voorstander betoond van de nieuwe gang van zaken in de formatie. Ook al hebben zij inhoudelijke bezwaren tegen het akkoord, om procedurele redenen zouden zij nu eigenlijk voor moeten stemmen.

Rutte zal de komende dagen zijn bewindslieden in spe ontvangen, waarna de beëdiging door koningin Beatrix kan plaatsvinden. Dat is de enige taak voor het staatshoofd die wel in de Grondwet staat, inclusief ondertekening van de bijbehorende koninklijke besluiten over de benoemingen.

Ook hier wacht mogelijk een noviteit. Een Kamermeerderheid wil dat de beëdiging openbaar is, in plaats van achter gesloten paleisdeuren. Naar verluidt is koningin Beatrix tegen. Rutte heeft als minister-president steeds gezegd dat het aan de komende formateur is daarover te besluiten. Dat is hij na vandaag zelf.

Levend staatsrecht, kortom, op alle fronten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden