Formateurs laten 'zorgtijdbom' tikken

Wouter Bos ageerde in verkiezingstijd tegen de verhoging van de ziekenfondspremie door Balkenende I. De premies zullen omhoog moeten. Bos heeft weer iets uit te leggen....

Het kabinet in wording zal niet snijden in het zorgpakket, melden bronnen dicht bij de formatie. Hierdoor blijft fysiotherapie, bijvoorbeeld, gewoon gedekt. De partijen hebben ook geen plannen voor de invoering van een eigen bijdrage of eigen risico. Dan rest, op wat efficiencymaatregelen in de AWBZ na, alleen nog een premiestijging om de zorgkosten op te vangen.

De ziekenfondspremies zullen dus omhoog gaan, evenals de premies voor mensen met een particuliere verzekering. De vergrijzing zet door: er komen steeds meer ouderen en de ouderen worden ouder. Dat vergt extra zorg.

De onvermijdelijkheid van de oplopende zorgprijs lijkt te botsen met de verkiezingsuitspraken van Bos. Hij ageerde tegen de stijging van de vaste ziekenfondspremie door het kabinet Balkenende I.

Echter, zolang de coalitiepartners niet de nominale, voor iedereen gelijke premie verhogen, maar het inkomensafhankelijke deel, kan Bos met de premiestijging wegkomen. 'De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten', is het credo van de PvdA.

Het CDA heeft geen uitlegprobleem. Begin januari waarschuwde CDA-fractievoorzitter Verhagen de burger al voor stijgende ziekenfondspremies. Hij noemde deze onvermijdelijk vanwege het wegwerken van de wachtlijsten. Zolang dit soort rechtstreekse relaties tussen kosten en wachtlijsten te leggen is, zal de burger zijn premiestijging accepteren, zo redeneren CDA en PvdA.

De internationale vergelijking van de ziektekosten biedt ook een uitweg. Uit de Miljoenennota van vorig jaar blijkt dat de zorgkosten in Nederland achterblijven bij die in de buurlanden België, Duitsland en Frankrijk.

In 2006 moet er een einde komen aan de stijgende zorguitgaven. Dan staat er, als het aan CDA en PvdA ligt, een geheel nieuw zorgstelsel waarin ziekenhuizen en verzekeraars via concurrentie de zorgkosten drukken. Dan kan worden nagedacht over verplicht basispakket en eigen risico.

Het is echter nog geen 2006. Zoals het er nu uitziet, gaat Nederland het nieuwe stelsel in op een hoger zorgkostenniveau. Economen als oud-minister Eduard Bomhoff en ex-topambtenaar Sweder van Wijnbergen hebben het een 'teken van beschaving' genoemd dat de zorgkosten in Nederland stijgen, ondanks de tijdbom van Wellink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden