Forensentaks straks simpel te blokkeren

Het wordt de nieuwe Tweede Kamer gemakkelijk gemaakt de forensentaks tegen te houden. Het kabinet wil de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding in een aparte wet regelen en niet als onderdeel van het veelomvattende Belastingplan 2013. Een wet over één maatregel is gemakkelijker weg te stemmen dan het hele Belastingplan met een reeks wijzigingen.

Treinen op Rotterdam Centraal Beeld ANP

Dit wordt in Den Haag in kabinetskringen bevestigd. Het demissionaire VVD-CDA-kabinet rondde vorige week de gesprekken over de begroting 2013 af. De basis daarvoor is het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie dit voorjaar sloten. Dat pakket omvat 12 miljard euro aan belastingverhogingen en hervormingen. Het gros van de maatregelen, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd op 1 januari 2013 en de btw-verhoging op 1 oktober, is al door het parlement aangenomen.

Te ingewikkeld
De meest omstreden maatregel uit het Lenteakkoord, de afschaffing van het belastingvoordeel voor forensen, moet nog geregeld worden. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën vond dit te ingewikkeld om nog voor de zomer uit te werken. De afschaffing zou onderdeel worden van het jaarlijkse Belastingplan waarin alle belastingwijzigingen voor het komend jaar staan.

Nu blijkt dat het om een aparte wet gaat die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De afschaffing van het belastingvoordeel voor alle forensen had de schatkist volgend jaar 1,8 miljard euro moeten besparen. Het gaat daarbij om al het woon-werkverkeer, met auto, lease-auto, openbaar vervoer en fiets.

Inmiddels hebben alle vijf de partijen van het Lenteakkoord afstand genomen van het plan, dat forse negatieve gevolgen heeft voor de koopkracht van forensen. Uit de plannen die de partijen vorige maand voor doorrekening naar het CPB hebben gestuurd, blijkt bijvoorbeeld dat de VVD als enige partij de lease-autoforens wil ontzien. D66 en GroenLinks willen de treinreiziger tegemoetkomen. Ook niet-ondertekenaars van het Lenteakkoord, PvdA, PVV en SP, willen de maatregel terugdraaien voor iedere forens behalve de lease-autorijder.

Alles of niets
Het lijkt onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld D66 en GroenLinks de VVD aan een meerderheid helpen om de automobilist te ontzien en de treinreiziger niet. Gevolg is dat het met de forensentaks alles of niets is als die in het Belastingplan zou staan: of hij geldt voor alle categorieën forensen of voor niemand. Voor geen van beide is een Kamermeerderheid denkbaar.

De vijf partijen willen er dus van af. Maar als de forensentaks deel uitmaakt van het Belastingplan waarin minstens 12 miljard omgaat, is dat moeilijker dan wanneer die afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding ter waarde van 1,8 miljard een wet is. Die kan elke partij om haar moverende reden in zijn geheel wegstemmen.
Bovendien geldt dat wanneer de maatregel uit het Belastingplan wordt 'verwijderd' een gat in de begroting valt dat gedekt moet worden. Dat is formeel niet het geval als de forensentaks als wet wordt weggestemd. Temeer omdat volgens het CPB het begrotingstekort volgend jaar meevalt en ruim onder de Europese norm blijft.

Alle partijen Lenteakkoord krabbelen terug
Vijf Kunduzpartijen willen van de forensentaks af. Dat blijkt uit hun plannen die ze voor doorrekening naar het Centraal Planbureau hebben gestuurd en door het CPB in tekst zijn omgezet.

Begrotingsakkoord 25 mei: 'Met ingang van 1 januari 2013 kunnen de reiskostenvergoedingen voor het woon-werkverkeer niet meer onbelast worden verstrekt. Dit geldt voor alle vervoerswijzen zoals auto, openbaar vervoer en fiets.'

VVD: 'Alle maatregelen - (lease)auto, fiets en ov - uit het Begrotingsakkoord 2013 ten aanzien van het belasten van de vergoedingen voor het woon-werkverkeer worden teruggedraaid.' Lastenverlichting voor werknemers en bedrijven: 1,8 miljard euro in 2017.

CDA: 'De maatregelen - auto, fiets en ov - uit het Begrotingsakkoord 2013 ten aanzien van het belasten van de vergoedingen voor het woon-werkverkeer worden gedeeltelijk teruggedraaid: de onbelaste kilometervergoeding wordt voor alle modaliteiten 13 cent per kilometer (inclusief zakelijke reizen).' Lastenverlichting: 900 miljoen.

D66: 'D66 verruimt de werkkostenregeling zodat woon-werkverkeer met het ov weer onbelast vergoed kan worden.' Lastenverlichting: 500 miljoen.

GroenLinks: 'De maatregelen uit het Begrotingsakkoord 2013 ten aanzien van het belasten van de vergoedingen voor woon-werkverkeer voor fiets en ov worden teruggedraaid.' Lastenverlichting: 500 miljoen.

ChristenUnie: 'De maatregelen - auto, fiets en ov - uit het Begrotingsakkoord 2013 ten aanzien van het belasten van de vergoedingen voor het woon-werkverkeer worden teruggedraaid. Daarbij wordt de onbelaste reiskostenvergoeding voor woonwerkverkeer met de auto maximaal 10 cent per kilometer. Woon-werkreizen per ov kunnen onbelast worden vergoed tot 50 km (enkele reis).' Lastenverlichting: 900 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden