Forens gaat crisis meer voelen

Forensen krijgen een harde tik door het Lenteakkoord. Mensen met een reiskostenvergoeding leveren 1,5 procent in, boven op het gemiddelde koopkrachtverlies van 0,75 procent voor alle Nederlanders. Studenten hebben juist een meevaller: de basisbeurs voor masterstudenten blijft bestaan.

GIJS HERDERSCHEÊ en JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - Dit blijkt uit het definitieve akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, dat vandaag naar buiten komt. De ministerraad neemt het over, waarna minister De Jager van Financiën het naar de Tweede Kamer stuurt en premier Rutte het als kabinetsbeleid presenteert op zijn wekelijkse persconferentie.

Uit het akkoord, dat grotendeels al uitlekte, blijkt ook dat studenten in de masterfase hun basisbeurs toch behouden. Het kabinet-Rutte wilde die nog afschaffen en omzetten in een sociaal leenstelsel, waarin studenten de beurs na hun studie moesten terugbetalen.

Het belasten van de vergoeding die forensen van hun werkgever krijgen om met de auto, trein of bus naar hun werk te reizen - een vergoeding die nu nog onbelast is - levert de schatkist volgens het akkoord ruim 1,3 miljard euro op. Werknemers met een modaal (33 duizend euro bruto) of lager inkomen gaan eenderde van de vergoeding aan de overheid afdragen. Beter betaalden raken de helft van hun vergoeding kwijt.

Het extra koopkrachtverlies voor forensen van 1,5 procent blijkt uit de berekeningen bij het akkoord. NS liet donderdag al weten dat veel vaste treinreizigers gemiddeld meer dan 100 euro per maand inleveren. NS vreest een 'leegloop van de treinen'.

In de inleiding van het akkoord beklemtonen de partijen hun constructieve opstelling. Verantwoordelijkheid nemen in crisistijd, luidt de kop. En daaronder: 'De vijf partijen hebben hun verantwoordelijkheid genomen, zodat volgende generaties niet met enorme schulden worden opgezadeld. Door het constructieve en daadkrachtige optreden van het parlement heeft Nederland haar sterke reputatie op de financiële markten behouden en is een stijging in de financieringslasten van de overheid en bedrijfsleven voorkomen.'

Het pakket voorziet in 8,5 miljard aan belastingverhogingen en 3,5 miljard euro 'ombuigingen'. 'Daarnaast', schrijven de vijf, 'wordt een aantal hervormingen in gang gezet die op termijn de economische structuur versterken en de overheidsfinanciën verbeteren.' Bij de hervormingen gaat het om het verhogen van de AOW-leeftijd per 2013, het versoberen van het ontslagrecht en het beperken van de hypotheekrenteaftrek.

Het effect van de afschaffing van de forensvergoeding is niet te zien in het eerder uitgelekte 'standaardkoopkrachtbeeld', waarschuwen de partijen. Dat geldt ook voor de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag die al voor volgend jaar door de Tweede Kamer waren goedgekeurd. Een modale alleenverdiener met kinderen gaat er volgend jaar bijvoorbeeld 1 procent op achteruit. Forenst hij, dan raakt hij 2,5 procent koopkracht kwijt. Verdient hij twee keer modaal, zo'n 66 duizend euro, dan zakt de koopkracht 0,75 procent. Forenst hij, dan is het verlies zo'n 2,25 procent.

De verhoging van de AOW-leeftijd wordt voortvarend aangepakt, maar dan zonder de eerder aangekondigde regelingen om doorwerken aan te moedigen, zoals een werkbonus voor werkende ouderen, de bonus voor bedrijven met werkende ouderen en de extra verhoging van de AOW. Het schrappen daarvan bespaart de schatkist 815 miljoen euro.

Ten Eerste pagina's 4 en 5

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden