Ford EdGe: maatje meer heeft zo zijn voordelen
Om de boot niet te missen in het populaire segment haalde Ford een SUV uit Amerika. Met de Edge hebben we er weer een joekel bij. Lekker, dat Wassenaargevoel.
Sommige lezers zijn niet blij met de bakbeesten die we hier met enige regelmaat bespreken. Nu zouden we kunnen doen alsof ze niet bestaan, de categorie auto's waarvoor geldt dat de maat er wel degelijk toe doet, maar het veldje waarop de SUV's groeien, moet nog elk jaar worden uitgebreid. Wereldwijd, dus ook in het welhaast dichtgegroeide Europese bos, is almaar meer vraag naar sports utility vehicles, waarbij sports staat voor een fikse motor, en utility voor een flinke laad- en zitruimte. En ja, het is een categorie waar het milieu ondergeschikt is aan de prestaties.
Ford besloot dat het in Europa tijd werd de bovenkant van hun assortiment grote auto's af te toppen met een über-SUV. In afmetingen is de nieuwe Ford Edge, die daartoe uit Amerika werd overgevaren, niet eens de grootste. Maar wel een joekel. Denk formaatje VW Touareg, Volvo XC60 of Audi Q7 - over de laatste gaat het verhaal dat een gezin levenslang sneakers kan hakken uit het rubber van de banden die er standaard op worden geleverd. Zo eentje dus.
De wieg van de Edge staat sinds 2014 in de fabriek in Ontario, Canada, maar de auto is grondig aangepakt voor hij op de boot werd gereden. Zo kreeg hij nieuwe, zuinigere dieselmotoren (geen benzineversies), werd het onderstel aangepast aan de verfijnde Europese smaak en werd er veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie. Niet alleen passief, met geluidswerende materialen, maar ook met een opvallende truc uit de koptelefoontechniek: active noise cancellation, oftewel anti-geluid. Microfoons pikken het lage, dreunende geluid van wegdek en motor op in de cabine en via de luidsprekers in de auto geeft een anti-geluid tegengestelde geluidsgolven - ja ook als de audio uitstaat. Hierdoor wordt het oorspronkelijke geluid gedoofd.
Nee, het effect kan niet worden gedemonstreerd, meldt de woordvoerder. Het systeem staat altijd aan en kan niet worden uitgeschakeld. U zult de verkoper dus op zijn of haar blauwe ogen moeten geloven.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Nieuw, maar nuttig?
Ons favoriete mechanische snufje op de Edge is een oplossing voor een nietbestaand probleem. Het betreft hier de portieren die aan de onderkant om de auto zijn gekruld. Volgens Ford om het op een vieze broekspijp te minimaliseren'. Amerikaanse gebruikers mopperden online al dat ze er met de schone broekspijpen juist achter blijven haken.
Wie in de Edge gaat rijden, begrijpt meteen weer waarom klanten die zich de luxe kunnen permitteren, liever een SUV rijden dan een fikse stationcar. Zo'n suv voelt luxueus, groots, veilig en heel erg Wassenaar.
Als je trouwens even een kinderfietsje tegen de voorbumper laat leunen, weet je ook direct waar het gevaar bij zulke auto's schuilt. Omdat de bestuurder niet om een hoek kan kijken en alles wat zich kort voor de imposante voorplecht afspeelt onzichtbaar is, heeft de Edge een neuscamera meegekregen. Eentje met een kijkhoek van 180 graden, zodat vóór vertrek de straat afgespeurd kan worden als door het kijkglas van een hotelkamer. Tijdens een stadsrit is er een assistent actief die plots remmende voorliggers en voetgangers op ramkoers in de gaten houdt. Ook bij het wegrijden uit een parkeerplek is er een helpertje, dat waarschuwt voor kruisend verkeer. Nee, in een moderne auto rijd je nooit meer alleen.
Overigens is bij deze top-Ford goed te merken dat de autonoom rijdende auto nog maar een paar straten van ons is verwijderd. Je stuurt niet alleen met hulp van talloze waarschuwertjes, is er een inparkeerassistent die de auto wel even in een onmogelijk plekje frummelt, maar je ziet de autonome auto vooral aan een voorziening als de 'intelligent speed limiter'. Hierbij houden camera en navigatiesysteem gezamenlijk de verkeersborden voor de maximumsnelheid in de gaten. Ze laten de auto afremmen of optrekken al naar gelang de geldende snelheid. De bestuurder zit erbij en kijkt ernaar.
Hoe rijdt-ie verder? De aanpassingen voor de Europeanen hebben bij de Edge geleid tot een zorgvuldig sturende, prettige, ietwat stevig geveerde luxeauto. De vele elektronica is goed verstopt, niet opdringerig, laat zich intuïtief bedienen en is prettig in het gebruik.
In de Edge zit je hoog, hoger nog dan in de gezinsauto S-Max, en inderdaad: je ziet nog eens wat. Een maatje meer heeft zo zijn voordelen.