Foppe lacht het laatst: Heerenveen wint Friese derby

Het Foppe-effect lijkt al na drie wedstrijden te werken: opnieuw wint Heerenveen, dat daarvoor zo met zichzelf tobde. Zondag was ook aartsrivaal Cambuur geen partij voor De Haans elftal, in een magere Friese derby.

Iwan Tol
Mist in het stadion van Heerenveen. Beeld anp
Mist in het stadion van Heerenveen.Beeld anp

Ja, natuurlijk had Foppe de Haan gehoord over de ludieke actie van Cambuur-fans. In de nacht van zaterdag op zondag hadden die voor de fanshop bij het Abe Lenstra Stadion een rollator voor hem neergezet. Zo eentje met een mandje erbij, voor de boodschappen.

De Heerenveen-coach (72) kon er de humor wel van inzien. 'Dat hoort bij dit soort wedstrijden', zegt hij na afloop van de derby (2-0 winst). Bij Omrop Fryslân doet hij trouwens ook melding van telefonische bedreigingen. Dat is dan weer minder.

Supporters van FC Groningen hadden in 2002 al eens een leunstoel, een paar geraniums en een schemerlamp in zijn tuin gezet. Kennelijk vonden ze hem ook toen al te oud.

Mitchell Te Vrede scoorde een penalty voor Heerenveen. Beeld photo_news
Mitchell Te Vrede scoorde een penalty voor Heerenveen.Beeld photo_news

Niet van de oude stempel

De Haan voelt zichzelf niet te ver af staan van de huidige generatie spelers. Binnenkort wil hij weliswaar met ze om de tafel om over koptelefoons te praten. Want dat ze 'die dingen' in de bus over hun oren hebben hangen, prima. 'Maar zodra je de bus uit komt, moet je een beetje fris om je heen kijken, vind ik. Dan vertegenwoordig je Heerenveen.

'Maar dat betekent niet dat hij van de oude stempel is, van het slag dat vroeger alles beter vond. 'Ik voel nog steeds een klik met deze generatie', zegt De Haan. Dat Leo Beenhakker van mening is dat je als zeventiger niet meer in een trainingspak moet lopen, is voor zijn rekening. 'Ik heb kinderen, kleinkinderen. Die houden me jong.' Met andere woorden: geen rollator voor De Haan, en ook geen geraniums. Hij heeft nog een klus te klaren bij Heerenveen.

Eén ding heeft De Haan met al zijn ervaring in elk geval al voor elkaar gekregen in het Abe Lenstra Stadion: de focus is voorlopig afgeleid van de bestuurlijke crisis waarin de club verkeert. Onlangs stapte het hele bestuur op, liefst zeventien man sterk. Heerenveen leunt nu op Foppe.

Gisteren won zijn ploeg tamelijk eenvoudig de Friese derby tegen een ontstellend zwak Cambuur. De linies spelen kort op elkaar, de spelers staan op de juiste plek en er wordt weer hard getraind bij Heerenveen, want daar ontbrak het volgens De Haan de laatste weken aan. Sommigen legden dat uit als een dolksteek in de rug van zijn voorganger Dwight Lodeweges. 'Onzin', vindt De Haan. 'Ik heb Dwight daar nog over gebeld. Hij was het helemaal met me eens. Ook hij was van plan zaken te veranderen.

'Voor de interim-coach De Haan zwaait uiterlijk tot aan de Kerst de scepter in Friesland, heeft hij met zijn vrouw Geke afgesproken was het gisteren alweer zijn zeventiende derby. Hij, de Trapattoni van Friesland, onderging de beladen clash als een veteraan.

Ontspannen

Ogenschijnlijk ontspannen stond hij zondag in zijn colbert langs de lijn; waarschijnlijk was hij de enige in het Abe Lenstra Stadion die zijn winterjas had thuisgelaten. Het donkerblauwe colbert en lichtblauwe overhemd staken prachtig af tegen zijn grijze haren.

Haast ontroerend was het moment dat de harde kern van Heerenveen om vijf over drie, toen de Friese derby tegen Cambuur eigenlijk al beslist was, begon te zingen. 'Wij zijn niet bang, want Foppe is erbij.' De Haan wist zich duidelijk geen raad met de loftuitingen. Hij begon plotseling fanatiek te coachen langs de zijlijn, alsof hij het te druk had om het gezang te horen. Later zei hij, opnieuw een tikkeltje verlegen: 'Ach, dat zongen ze in 2000 ook al, joh. De mensen zijn gewoon enthousiast.'

Foppe de Haan langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen Cambuur. Beeld anp
Foppe de Haan langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen Cambuur.Beeld anp

Derby

Helaas werd Heerenveen - Cambuur, van oudsher de strijd tussen platteland en stad, tussen braaf en rauw, nooit een echte derby. Daarvoor was het verweer van Cambuur te zwak. Al na vier minuten stond de 1-0 op het scorebord nadat Cambuur-verdediger Wessel Dammers een voorzet van Caner Cavlan dusdanig van richting had veranderd dat zijn doelman Leonard Nienhuis het nakijken had: 1-0.

Vervolgens regende het kansen voor het Cambuurdoel, maar het duurde tot de 33ste minuut voor Heerenveen zijn voorsprong uitbreidde. Djavan Anderson beroerde Cavlan licht, te licht voor een strafschop eigenlijk, maar het was voor scheidsrechter Richard Liesveld genoeg om naar de strafschopstip te wijzen. Vanaf elf meter voltrok Mitchell Te Vrede het vonnis: 2-0.

Het betekende voor Foppe de Haan zijn tweede zege op rij. Langzaam kruipt Heerenveen uit het dal. Voelt hij stiekem toch niet de behoefte langer door te gaan, nu het zo goed gaat?

Geke hoeft zich geen zorgen te maken, beloofde de Heerenveen-coach. 'Mijn afspraak met haar staat.'

Uiterlijk tot aan de Kerst dus, en geen dag langer.

Sander van de Streek (rechts) haalt uit, Joey van den Berg komt te laat. Beeld anp
Sander van de Streek (rechts) haalt uit, Joey van den Berg komt te laat.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden