Fop-tv

Waar het om gaat, is in waarheid te leven. Dat predikte filosoof Rob Riemen zondagochtend in Boeken, maar hij bracht zijn aanklacht tegen cynisme en nihilisme zo drammerig, dat ik er huiverig van werd....

Van de weeromstuit begon ik naar relativering te verlangen. En werd op mijn wenken bediend. Het NOS Journaal is vanouds een baken, vooral sinds de vleesgeworden betrouwbaarheid het presenteert: Rob Trip. Alles wat hij zegt, wil je voetstoots aannemen. Dat geeft Trip de mogelijkheid ons puur surrealisme voor te schotelen.

Het Journaal kent geen zomerstop; ook als er geen nieuws is behalve voetballen en wielrennen, moet de uitzending doorgaan. De satirici in de Journaal-redactie krijgen dan vrij spel om items te verzinnen. Dankzij Rob Trip heeft de kijker niets in de gaten.

Neem het Journaal van zaterdagavond. Eerste klas fop-tv – die Rob Riemen vast heeft doen schuimbekken – maar ik heb me kostelijk vermaakt. Het zat ’m vooral in de namen. Allereerst kwam er, in een item over babysterfte, een hoogleraar aan het woord die Gouke Bonsel heet. Ik hoorde niet meer wat hij zei, maar las hardop: ‘Gouke Bonsel.’ Daaronder stond zijn functie: ‘hoogleraar perinatale zorg en public health’. Is dat een leerstoel? Of werkt er een fan van Bordewijk (Bint, roman uit 1934) bij het Journaal?

Dat laatste, begon ik te geloven bij een volgend item – iets over taxi’s – toen er een man in beeld kwam die speelde dat hij Doede Talma heet.

Doede Talma, klasgenoot van Gouke Bonsel.

Zo kun je de zomerverveling wel verdrijven, als ondertitelaar bij het Journaal.

Wat Doede Talma zei, hoorde ik niet, omdat ik naar zijn functie bleef kijken: ‘Hoek Vervoer’ – is dat een baan?

Mijn vermoeden werd zekerheid bij een derde item – iets over bouwen – toen ook nog een Wienke Bodewes begon te praten. Wienke Bodewes, die vroeger in de klas met Gouke Bonsel en Doede Talma hun bloedserieuze meester Riemen tot een zenuwinzinking pestte. Het beroep van Wienke Bodewes was het definitieve bewijs dat we werden genept: ‘Neprom vereniging Projectontwikkelaars’.

Opdracht voor de komende dagen: noteer de namen van figuranten in het Journaal. Zo ontstaat er een nieuwe klas naast die uit Bordewijks roman, met Neutebeum, Kiekertak, Taas Daamde, Klotterbooke, Ten Hompel en Van der Karbargenbok.

In de Zomeravondetappe zag ik Mart Smeets achter een roemer zitten, en riep meteen: ‘Doede mij Gouke een Wienke!’ Ik heb ze door, daar bij het Journaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden