Fop de blaaspijp is een sport onder inwoners Nairobi met een slok op

NAIROBI - Een paar jaar lang was hij uit het nachtelijk straatbeeld verdwenen. Maar hij is er weer. De alcoblow, de blaaspijp waarmee de politie in Kenia een nieuwe zakcent weet te verdienen. De schrik dus ook van de drinkende burgerij. Maar die verzint altijd weer een list.


Vijf vrienden zitten in de kroeg. Met elke ronde alcohol stijgt hun vrolijke stemming. Maar wat zij ook weten: op de hoek staan twee agenten te wachten tot zij naar buiten komen en dan moeten ze een blaastest doen. Slechts één van hen heeft geen druppel gedronken.


Ze rekenen af en verlaten de bar, op weg naar hun auto's. De aandacht van de agenten gaat uit naar die ene man, die waggelend loopt en duidelijk moeite heeft zijn sleutels te vinden. Als hij eenmaal achter het stuur zit, duiken de dienders op hem af. Hij moet blazen.


Zijn alcoholpercentage: nul komma nul. 'Hoe kan dat?!', roepen de agenten woedend uit. De nuchtere man kijkt hen vrolijk aan: 'Ik ben de Bob, de bewust onbeschonken bedrieger. Mijn bezopen vrienden zijn inmiddels onderweg naar huis.'


Zo althans stond het in een Keniaanse krant, dus dat moet wel waar zijn.


De minimale officiële boete voor het rijden met te veel alcohol in het bloed bedraagt bijna 200 euro en een nachtje in de cel. Maar voor de helft van dat bedrag, mits contant ter plekke aan de controlerende agenten betaald, kan iedereen, hoe dronken ook, proberen zijn eigen bed te bereiken.


Goedkoper kan ook. Op een paar honderd meter van de plekken in de hoofdstad Nairobi waar de politie wegversperringen opwerpt om automobilisten te laten blazen, vind je soms jongemannen, nuchter én in het bezit van een rijbewijs, die aanbieden je voor een paar euro veilig door de test te loodsen. Eenmaal achter de wegversperring krijg je de auto weer terug - of blijk je het slachtoffer van een carjacking te zijn, waardoor het ineens weer wel een duur avondje stappen wordt.


De meeste drinkers zeggen het zeker te weten: in heel Nairobi heeft de politie maar vier 'alcoblows' tot haar beschikking. De pakkans is dus erg klein. Maar goed, veel mensen geven hun geld liever uit aan 'one for the ditch', dan aan een zoveelste corrupte politieagent.


En dus waarschuwen mensen elkaar voor de controles, via Twitter en met een pagina op Facebook. Aan creativiteit geen gebrek. Aan nuchterheid des te meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden