Footballcoach moet 30 jaar de cel in

De bekende American-footballtrainer Jerry Sandusky (65) verdwijnt voor minimaal 30 jaar achter de tralies. Hij is veroordeeld wegens grootschalig kindermisbruik op de universiteit en de jongerorganisatie waar hij werkte. Dit heeft een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania dinsdag bekendgemaakt.

VAN ONZE CORRESPONDENT en DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

NEW YORK - De zaak-Sandusky heeft de Verenigde Staten diep geschokt. Als geliefd coach aan Penn State Univeristy leidde Sandusky ook een opvangcentrum voor probleemkinderen, Second Mile. Volgens de jury die hem veroordeelde, vergreep Sandsuky zich in de loop der jaren aan ten minste tien minderjarige jongens op beide instellingen.

'Penn State' had tot voor kort een van de succesvolste American-footballafdelingen in de VS. Studenten uit het hele land wilden er studeren en spelen.

Onder de legendarische coach Joe Paterno kon Sandusky zijn slachtoffers ongezien misbruiken, volgens getuigen tot in de douche van het stadion. Aanwijzingen en klachten zijn sinds de jaren negentig ter zijde geschoven, bleek uit onderzoek onder leiding van een oud-directeur van de FBI.

De universiteit werd eerder dit jaar zwaar gestraft door de overkoepelende sportorganisatie (NAACP), vanwege een laakbare doofpotcultuur die tot het misbruik leidde. Het footballteam van Penn State is niet langer welkom in de nacompetitie, waarin het vaak favoriet was. Feitelijk een nekslag zijn voor de sportafdeling. Alle coaches zijn vervangen. De universiteit moet 46 miljoen euro schadevergoeding betalen en de decaan van de universiteit moest opstappen. Paterno overleed eerder dit jaar, kort na zijn gedwongen aftreden.

Sandusky houdt vol dat hij onschuldig is. 'Ze kunnen me als monster afschilderen', zei hij gisteren, 'maar in mijn hart weet ik dat ik deze vermeende, weerzinwekkende dingen niet heb gedaan.'

De commotie over de zaak strekt zich uit buiten de Amerikaanse spormedia, die vooral met verbijstering reageerden. De vraag hoe slimme pedofielen vaak ongezien te werk kunnen gaan onder degenen die hen vertrouwen, kwam aan de orde in tal van praatprogramma's en artikelen.

Zo ging de bestsellerauteur Malcolm Gladwell in het weekblad The New Yorker in op de psycholische achtergronden van kindermishandeling. De slachtoffers en hun ouders worden vaak als 'hysterisch' gezien, schreef Gladwell - als ze al in de openbaarheid komen. De verdachte is doorgaans een gewaardeerd onderdeel van de gemeenschap waarin hij kinderen verkracht en misbruikt.

Dit laatste deed Sandusky jarenlang op Penn State en Second Mile. Men vond hem aardig en insprirerend, terwijl hij zijn 'zwak' bevonden slachtoffers zorgvuldig uitkoos en afzonderde. Een pedofiel als Sandusky, aldus Gladwell, 'is iemand die niet alleen in staat is op kinderen te jagen, maar ook de volwassen om hem heen kan verwarren, misleiden en voor zich innemen'.

Rechter John Cleland sprak gisteren van 'het verraad van tien kinderen'. Sandusky zal, gezien zijn straf en leeftijd, vrijwel zeker niet meer vrijkomen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden