Fooi

In dit land wordt zonder blikken of blozen een miljard gulden per jaar extra uitgegeven aan de opvang van asielzoekers....

Voortdurend lezen we in de krant dat de aanleg van de Betuwelijn het rijk aanzienlijk meer geld zal gaan kosten dan was voorzien. In de afgelopen jaren zijn de schattingen al verdubbeld. De kosten worden nu geschat op tien miljard, maar zullen volgens de Algemene Rekenkamer nog verder oplopen. Voor de goede orde: tien miljard is vijftig keer tweehonderd miljoen gulden.

In de gezondheidszorg worden regelmatig honderden miljoenen extra uitgegeven. Bijvoorbeeld voor wachtlijsten zonder dat de wachtlijsten noemenswaardig teruglopen.

Elke krantenlezer kan zo nog een aantal voorbeelden aangeven met financiële tegenvallers bij de overheid. Wat rituele Kamervragen en daarna kraait er niemand meer naar.

Een week geleden verscheen een gezamenlijk manifest. Dat woord manifest alleen al doet heldhaftige taal vermoeden. De verklaring is ondertekend door VNO/NCW, KNAW, NWO, TNO en VSNU. Dat wil zeggen: werkgevers, TNO, de universiteiten en een aantal instellingen die zich bezighouden met de wetenschap in Nederland.

Het stuk, getiteld Investeren in kennis, bevat een oproep aan het kabinet om jaarlijks meer geld uit te trekken voor wetenschap. In het geschrift wordt terecht de vloer aangeveegd met de ambities van dit kabinet om ons land te laten behoren tot de wereldtop op het gebied van kenniseconomie.

Eerdergenoemde organisaties geven aan wat volgens hen nodig is om ons land tot de wereldtop te brengen. Daartoe moet flink worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek. Ik was wel heel nieuwsgierig welk bedrag ze zouden noemen. En waar komen ze op uit: tweehonderd miljoen gulden per jaar. Een schamele tweehonderd miljoen.

Waar halen ze het vandaan om te denken, ja zelfs te beloven, dat voor tweehonderd miljoen per jaar een toppositie in de wereld zal kunnen worden bereikt. Dorpspolitiek. Bij het lezen van dat bedrag begrijp ik ook meteen waarom de werkgevers meedoen. Die zijn bang dat er echte bedragen gevraagd zouden worden aan de regering. Door aan het manifest mee te doen, hebben ze het bedrag mooi laag kunnen houden, zullen ze wel gedacht hebben.

Maar de werkgevers hoeven helemaal niet bang te zijn dat de regering geld pompt in wetenschappelijk onderzoek. Zelfs de fooi van tweehonderd miljoen is nog te veel voor onze politici.

Een paar weken geleden kwam de Volkskrant met een merkwaardig stuk op de voorpagina. Over zogenaamd buitensporig hoge inkomsten van universitaire bestuurders. In tegenstelling tot wat dat artikel beweert, worden universitaire bestuurder gewoon redelijk betaald. Maar leden van de Tweede Kamer grepen het hetzerige stuk meteen aan om hun vooroordelen te ventileren. Mariëtte Hamer, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en lid van het partijbestuur, was heel trots dat haar one-liners door de Volkskrant op de voorpagina werden geciteerd.

Ze vond dat als de universiteiten hun bestuurders zoveel te veel betaalden, dat deze instellingen blijkbaar altijd ten onrechte hadden geklaagd over hun slechte financiële situatie. Ik zou nu natuurlijk uitgebreid kunnen gaan wijzen op een inspecteur-generaal die op het ministerie van Els Borst in parttime een inkomen van bijna een miljoen krijgt. Maar laat maar.

Wat betreft kwaliteit van regering en volksvertegenwoordiging behoren we in elk geval niet tot de wereldtop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden