Fooi voor b's

Deze week kwam de regering met een maatregel die de populariteit van b-studies moet verhogen. Studenten in bepaalde b-vakken, met name wiskunde, kunnen een bonus krijgen van 1500 euro als ze tijdig afstuderen....

Ad Lagendijk

De minister van Onderwijs reserveert voor dit experiment drie miljoen euro, uit te geven over zes jaar. Zij zal dit half miljoen per jaar wel voor de poorten van de hel hebben weggesleept, maar het blijft een fooi. Ter vergelijking: de overschrijding van de isolatiekosten van de woningen rond Schiphol is 600 miljoen euro.

Krijgen de studenten de bonus contant in handen? Nee, natuurlijk niet. Ze zouden er maar verkeerde dingen mee doen. Het persbericht van het ministerie spreekt van kortingen bij de aanschaf van een computer of bijdragen aan een studiereis. Als je echt indruk wilt maken, geef je het geld zonder voorwaarden aan de student.

De betreffende bvakken worden gegeven op achttien universiteiten en hogescholen. Gezien onze eerlijke verdeelcultuur zal elk van deze instellingen kunnen rekenen op dertigduizend euro per jaar. Komen de betrokken scholen automatisch in aanmerking voor het vergeven van deze bonussen? Nee, natuurlijk niet. Ook zij zijn niet te vertrouwen. Dus komt de minister met bureaucratische rompslomp.

Voordat ze het luttele bedrag mogen uitgeven, moeten de onderwijsinstellingen drastische vernieuwingen doorvoeren. Ook dient de beurs een plaats te krijgen in de studievoorlichting en moeten er publicitaire acties worden gevoerd. En de scholen moeten statistisch materiaal verzamelen om te zien of de proef geslaagd is.

Voor een krats dwingt de minister deze instellingen voor hoger onderwijs om meer b-gericht te worden. Als ze daar niet op ingaan, krijgen deze scholen de ouders van studenten over zich heen. De minister staat erbuiten.

Zullen de b-bonussen helpen? Het is een stapje in de goede richting. Maar het bedrag is veel te laag. De echte stappen moet het bedrijfsleven zetten. Maar dat heeft andere zaken aan het hoofd. Gesteund door de Thatcher-aanpak van de regering komen de captains of industry met voorstellen voor arbeidsvoorwaarden die van een eeuw geleden hadden kunnen zijn.

In plaats van kiezen voor hogere productiviteit door innovatie kiezen de ondernemers voor verlaging van uurloon. Ik raad u aan extra te genieten van uw huidige vakantie, want ook het aantal vakantiedagen zal snel ter discussie komen.

Vaak klagen de ondernemers dat ze geen b-mensen kunnen krijgen en dat daarom de innovatie stokt. Dat slaat nergens op. Ze willen er niet voor betalen. Ze halen de b's liever uit andere, goedkopere landen. Intussen huilen ze krokodillentranen over de lage studentenaantallen in technische vakken. En blijven ze lobbyen voor maatregelen voor een beter b-klimaat.

Er daarbij scherp op lettend dat deze maatregelen hun geen cent kosten. Ook aan de fooi voor de b-studenten dragen ze niets bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden