Fonds wil 'impuls' nieuwe muziek

‘Witte plekken’ op de muzikale landkaart gesignaleerd...

Van onze verslaggever Roland de Beer

AMSTERDAM Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (FPK) wil maatregelen treffen om de positie van wereldmuziek, jazz en nieuwe muziek te verbeteren. Het fonds weet nog niet hoeveel geld het daarvoor wil en kan uittrekken.

Dat blijkt uit een rondschrijven van het FPK, dat in september onder vuur kwam te liggen wegens subsidietoekenningen en -afwijzingen die in de muziekwereld zijn ervaren als onevenwichtig. Het FPK-bestuur onderzoekt in welke mate er gevolg kan worden gegeven aan nieuwe voorstellen van zijn eigen adviescommissie Muziek.

De commissie, voorgezeten door AVRO-man Roland Kieft, bepleit een half miljoen euro extra per jaar voor een ‘duurzame impuls’. Drie ton zou naar een regeling moeten, waarvan ensembles en podia kunnen profiteren als ze samenwerken in een ‘keten’ van componeren, uitvoeren, programmeren en publieksontwikkeling.

De rest van het geld wil de muziekcommissie onder meer besteed zien als ‘onderzoekssubsidie’ voor een nog op te richten brancheorganisatie voor wereldmuziek, en als ‘stimuleringssubsidie’ voor beginnend compositietalent op het gebied van pop en wereldmuziek. Ook voor instellingen die een composer in residence aanstellen, moet er geld komen, vindt de commissie. Verder zou het fonds ‘veelbelovende plannen’ moeten ondersteunen.

De voorstellen, bedoeld voor een ‘betere kruisbestuiving tussen vraag en aanbod’, staan los van de beslissingen over tweejarige projectsubsidie waarvoor veel ensembles alsnog in aanmerking hopen te komen, nadat ze voor vierjarige ondersteuning werden afgewezen. Ook dit budget zou ‘indien mogelijk’ omhoog moeten, vindt de muziekcommissie.

Het FPK erkende na zijn eerste subsidieronde in september ‘witte plekken’ te zien op de landkaart van nieuwe muziek, wereldmuziek en jazz. Prominente ensembles kwamen met lege handen te staan. Wereldmuziek verloor vrijwel alle steun.

De muziekwereld reageert terughoudend. John Snijders van het naar nul teruggeschroefde Ives Ensemble ziet ‘positieve puntjes maar geen herstel’. Ton Koopman van het Amsterdam Baroque Orchestra, heeft zijn zeskoppige staf ontslagen per 1 januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden