nieuwsschietpartij alphen aan den rijn

Fonds voor schade door schietpartij in Alphen aan den Rijn

De politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van de schietpartij in 2011 in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn na de schietpartij in 2011. Beeld ANP
Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn na de schietpartij in 2011.Beeld ANP

Het fonds moet zorgen voor een ‘eenduidige, voortvarende en zorgvuldige’ behandeling van de claims, meldt de politie zaterdag.

Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Alphenaar Tristan van der V. in het winkelcentrum zes mensen dood; tientallen anderen raakten gewond. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf. Na het bloedbad rees de vraag hoe deze man een wapenvergunning kon hebben. Bekend was dat hij psychische problemen en suïcidale neigingen had.

Na een lang juridisch getouwtrek bepaalde de Hoge Raad in september vorig jaar dat de politie aansprakelijk en schadeplichtig is voor de schade die Van der V. met zijn vuurwapengebruik heeft veroorzaakt. Na deze uitspraak besloot korpschef Erik Akerboom dat er een politiefonds voor ‘Alphen’ moest komen.

Ruud Vreeman

Het fonds, met oud-PvdA-Kamerlid Ruud Vreeman als voorzitter, zal zelfstandig claims bestuderen en beoordelen van ruim honderd mensen of ondernemingen die bij het schietincident betrokken waren. Zij verloren een naaste, liepen zelf letsel op of ondervonden materiële of financiële schade.

‘De politie realiseert zich terdege dat geen enkele financiële vergoeding opweegt tegen het leed dat de slachtoffers hebben ervaren. Maar het korps hoopt dat een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere verwerking ervan’, aldus een verklaring op de website van de politie.

LEES OOK:

Hoge Raad stelt politie aansprakelijk voor schietpartij Alphen

De politie is aansprakelijk voor de schade in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn na de schietpartij in 2011, waarbij zes doden en zestien gewonden vielen. Schutter Tristan van der V. had geen wapenvergunning mogen krijgen vanwege zijn psychische problemen.

‘Ik voel me vooral in de steek gelaten door de regering, niet door de politie’

‘Dagelijks hebben wij er nog last van’, vertelt Johan Nievaart, een van de overlevenden van de dodelijke schietpartij in Alphen aan de Rijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden