Fonds voor asbestslachtoffers in de maak

Een landelijk fonds voor de vergoeding van asbestslachtoffers is in de maak. Vooruitlopend daarop is het voormalige asbestverwerkende bedrijf Eternit definitief bereid om smartengeld uit te keren aan asbestzieken uit het Twentse Goor....

ANP

Volgens staatssecretaris Van Geel (Milieu) weigert Eternit nog wel slachtoffers uit het verleden te vergoeden. Hij neemt daarmee geen genoegen en houdt het dreigement in de lucht dat hij deze groep slachtoffers of nabestaanden juridisch zal bijstaan als Eternit het been stijfhoudt, liet hij dinsdag weten. Van Geel denkt echter niet dat het zover komt.

Vorige week na een eerste gesprek met de bewindsman gaf Eternit-directeur C. Doevelaar al aan dat Eternit niet afkerig staat tegenover schadeloosstelling. Hij koppelde dat wel aan een landelijke regeling. Minder dan 2 procent van de Nederlandse asbestslachtoffers komt uit Goor, stelde hij.

Die regeling komt er in de vorm van een fonds dat betrokken asbestbedrijven betalen. Van Geel denkt dat de onderhandelingen daarover twee jaar vergen.

De staatssecretaris wil wel helpen bij het oprichten van zo'n fonds, maar niet eraan meebetalen. ‘Zij zijn verantwoordelijk, niet de Staat.’ Die spendeert al ‘duur gemeenschapsgeld’ aan opruimwerkzaamheden, volgens Van Geel alleen al in Twente circa 70 miljoen euro. Eternit blijft weigeren daaraan mee te betalen.

Maar het bedrijf wil nu wel Goorse asbestzieken tegemoetkomen. Recent bleek uit onderzoek dat onder inwoners van Goor, en dan vooral vrouwen, veel meer long- en buikvlieskanker (mesothelioom) voorkomt dan elders in Nederland, ook bij mensen die niet in de plaatselijke Eternitfabriek hebben gewerkt.

Een geschrokken Van Geel wees toen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf om deze mensen te vergoeden. Die aanvaardt Eternit nu. ‘Een geweldige doorbraak’, aldus Van Geel.

Het bedrijf dat tegenwoordig in Belgische handen is, betaalt al langer smartengeld uit aan als kankerslachtoffers werknemers, oud-werknemers en huisgenoten zijn. De standaardvergoeding bedraagt volgens Van Geel 49.000 euro.

Vorige week riep het Comité Asbestslachtoffers in Hoorn al gedupeerden op zich te melden om Eternit aansprakelijk te stellen. Voorzitter T. de Bruin zei dat mensen soms dertig jaar later nog long- of buikvlieskanker kunnen krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden