'Fonds Verenigde Naties nodig voor strijd tegen Boko Haram'

De Verenigde Naties (VN) moeten een fonds opzetten om de strijd tegen Boko Haram te ondersteunen. Een aantal landen in Afrika heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om kennis en middelen beschikbaar te stellen. Dat staat in een conceptresolutie die ze willen indienen bij de VN.

Foto van Twitter met een blanke man op een militair voertuig dat volgens persbureau Reuters door de Nigeriaanse stad Maiduguri rijdt. Beeld -
Foto van Twitter met een blanke man op een militair voertuig dat volgens persbureau Reuters door de Nigeriaanse stad Maiduguri rijdt.Beeld -

Het is de bedoeling dat er een speciale eenheid wordt gevormd door onder meer Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger. Die moet de strijd met Boko Haram aanbinden. De Afrikaanse Unie heeft al toestemming gegeven voor 10.000 manschappen om de terreurgroep te bestrijden.

Verder willen de Afrikaanse landen dat iedereen die Boko Haram steunt, sancties opgelegd kan krijgen. De resolutie is nog niet naar de VN Veiligheidsraad gestuurd; dat gebeurt waarschijnlijk eind maart.

Het geweld van de terreurbeweging heeft al duizenden levens geëist in Nigeria. Boko Haram heeft onlangs nog trouw gezworen aan Islamitische Staat (IS). Die accepteerde dat gisteren.

De Nigeriaanse regering krijgt in haar strijd tegen Boko Haram hulp van Zuid-Afrikaanse en Oost-Europese huurlingen. De inzet van buitenlandse 'soldiers of fortune' lijkt bedoeld om een militaire doorbraak te forceren aan de vooravond van de uitgestelde presidentsverkiezingen van 28 maart.

Volgens door persbureau Reuters geraadpleegde bronnen bij het Nigeriaanse leger en de veiligheidsdiensten heeft de regering van president Goodluck Jonathan enkele particuliere beveiligingsbedrijven ingeschakeld voor de strijd tegen Boko Haram. Het zou gaan om een paar honderd man.

Geen commentaar

Officiële woordvoerders geven geen commentaar. President Jonathan zei woensdag echter tegen de radiozender Voice of America dat twee niet nader genoemde buitenlandse bedrijven 'trainers en technici' leveren om Nigeriaanse militairen vertrouwd maken met nieuw aangeschafte wapensystemen.

Volgens internationale defensiebronnen van Reuters hebben de huurlingen banden met de ex-bazen van Executive Outcomes, een voormalig particulier militair bedrijf uit Zuid-Afrika. Volgens The New York Times zouden er ook veteranen uit de voormalige Sovjet-Unie bij zijn, onder wie helikopter-piloten uit Oekraïne. De huurlingen zouden 400 dollar soldij per dag krijgen.

Executive Outcomes werd geleid door oud-leden van de Koevoet-eenheid, een berucht Zuid-Afrikaans legeronderdeel dat door het apartheidsregime vanaf 1975 werd ingezet in de burgeroorlog in Angola.

Friendly fire

Zuid-Afrikaanse media wisten vandaag te melden dat begin deze week een Zuid-Afrikaanse huurling in Nigeria is gesneuveld, naar verluidt door friendly fire. Nog een tweede buitenlandse expert kwam om.

Geruchten over huurlingen in Nigeria gaan al langer rond. In januari meldden Zuid-Afrikaanse media dat oud-militairen uit dat land actief zijn in Nigeria. Begin maart doken op Twitter foto's op van een blanke man op een militair voertuig dat volgens Reuters door Maiduguri rijdt. Verkiezingsaffiches op de achtergrond bewijzen dat de foto recent is.

Zuid-Afrika is niet blij met de activiteiten van Zuid-Afrikaanse huurlingen in Nigeria. Minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula zei onlangs dat ze strafbaar zijn. 'Dit zijn huurlingen, of ze nu het Nigeriaanse leger trainen of verkenningswerk doen. Het punt is dat ze daar niks te zoeken hebben.'

In het geheim naar Boko Haram

Correspondent Kees Broere reist naar Maiduguri, de bakermat van terreurorganisatie Boko Haram. Er is altijd de dreiging van ontvoering of erger. Hoe doe je in zo'n gebied je werk?

Salamatu Bukar (37)werd drie weken lang door Boko Haram vastgehouden. 'Voor onze ogen hebben ze zijn keel doorgesneden'

Drie weken

Het Nigeriaanse leger lijkt in de strijd tegen Boko Haram dankzij alle buitenlandse hulp, van huurlingen en van Tsjadische en Nigerese troepen, een kantelpunt te hebben bereikt. Legerwoordvoerders claimden woensdag dat er al 36 plaatsen zijn heroverd. Eind deze maand moet ook de langverwachte regionale troepenmacht paraat zijn, 8.700 militairen uit Nigeria, Tsjaad, Niger, Kameroen en Benin, onder auspiciën van de Afrikaanse Unie.

President Jonathan zei woensdag dat de strijd nu binnen drie weken beslecht kan zijn. Maar Boko Haram lijkt allerminst verslagen. De terreurgroep sloeg afgelopen dagen terug met zelfmoordaanslagen, onder meer in Maiduguri, en voerde wraakaanvallen uit op een Arabisch-sprekende stam, de Shewa, die als bondgenoot van Tsjaad wordt gezien. Daarnaast heeft Boko Haram-leider Abubakr Shekau recent trouw gezworen aan Islamitische Staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden