Fonds op komst tegen sloop van kerken en kloosters

Met de oprichting van een nationaal fonds moeten kerken en kloosters in Nederland van de sloop worden gered. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Religieus Erfgoed, zal dit plan vandaag in Utrecht bekendmaken....

Het fonds gaat zachte leningen verstrekken (renteloos of tegen een lage rente) voor het behoud van niet meer gebruikte kerken die een herbestemming krijgen.

Behalve het Rijk zouden ook provincies en gemeenten financieel moeten participeren. Het fonds zal een kapitaal moeten krijgen van minimaal enkele tientallen miljoenen euro’s.

Door de secularisatie zullen de komende vijf jaar 1.000 tot 1.200 katholieke en protestantse kerken hun religieuze functie kwijtraken. Sloop dreigt als niets wordt gedaan. De Stichting Religieus Erfgoed probeert ze te behouden. ‘Het zijn de silhouetten van onze dorpen en steden’, aldus bestuursvoorzitter Wim Eggenkamp, voormalig directeur stadsherstel van Amsterdam.

Kerken slokken reeds het grootste deel van de rijksmonumentenzorg op. Van de 14,5 miljoen die deze dienst van het ministerie van OCW in 2007 aan onderhoudssubsidies beschikbaar stelde, ging 10,8 miljoen (65 procent) naar kerken. Van de 32,9 miljoen aan restauratiesubsidies was dat 14,1 miljoen. Daarmee souperen de 3.700 kerken die als rijksmonument zijn aangewezen meer dan de helft van dit budget op.

Eggenkamp erkent dat de kerken niet continu op rijkssubsidie kunnen terugvallen. ‘Het voorgestelde fonds is een zogenoemd revolving fund. Het zijn leningen, en het geld kan dus steeds worden hergebruikt.’ Hoe groot het fonds moet worden weet hij nog niet. 'We willen eerst het probleem inventariseren. Maar het bedrag kan oplopen tot honderd miljoen.’

Het nationale fonds moet een rendabele herbestemming van kerken voor bijvoorbeeld sociaal-culturele doeleinden mogelijk maken. Nu worden die initiatieven nog alleen lokaal genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden