Fonds moet kleinbedrijf vlot trekken

Een nieuw fonds maakt het kapitaal van pensioenfondsen toegankelijk voor kleinere en middelgrote bedrijven. Goed nieuws, als de economie komend jaar inderdaad weer aantrekt.

AMSTERDAM - Nederlandse pensioenfondsen steken de komende jaren 1 miljard euro in leningen voor het midden- en kleinbedrijf via het NL Ondernemingsfonds. 'Wanneer de economie straks aantrekt, zullen Nederlandse bedrijven weer willen investeren. Dit fonds maakt daar, naast het geld van de banken, extra middelen voor beschikbaar', zegt Hans van der Noordaa van ING.


Het fonds is een initiatief van banken ABN Amro, ING en Rabobank en pensioenfondsen MN en Syntrus Achmea. Het staat open voor kredietaanvragen vanaf 10 miljoen euro, voor bedrijven met een jaaromzet vanaf 25 miljoen euro, de bovenkant van het midden- en klein bedrijf (MKB).


De aanschaf van een nieuwe drukpers voor een drukkerij of de bouw van een nieuw schip door een scheepswerf kost al snel meer dan 10 miljoen euro. Wanneer een drukkerij of scheepsbouwer nu aanklopt voor een lening, kan de bank, hoewel ze het misschien een goed idee vindt, de lening soms niet volledig verstrekken omdat er bijvoorbeeld al te veel geld aan drukkerijen is uitgeleend of de lening te riskant is. In die gevallen biedt het fonds uitkomst. De bank kan een deel lenen, het Ondernemingsfonds leent het andere deel uit. Hiermee draagt de bank het risico van de lening niet alleen, maar wordt het gespreid. En de lening komt maar voor de helft op de balans van de bank te staan, wat weer meer ruimte biedt voor andere leningen. Rente en andere voorwaarden aan de lening zullen voor het fondsdeel gelijk zijn aan het leningdeel van de bank.


Door de economische crisis vragen bedrijven minder leningen aan bij banken. Banken zijn zelf ook minder scheutig met het verstrekken van leningen. Nu de economie weer aantrekt wordt verwacht dat de investeringsbehoefte van het bedrijfsleven zal toenemen. Door de strengere kapitaaleisen die tegenwoordig aan banken worden gesteld, ligt daar ook nog een beperking in hun vermogen geld uit te lenen aan het bedrijfsleven.


MKB-Nederland verwacht daarom dat het NL Ondernemingsfonds ook voor kleinere bedrijven goed nieuws is. 'Als grotere leningen niet uitsluitend op de balans en voor het risico van één bank komen, ontstaat er waarschijnlijk meer ruimte voor de banken om leningen tot 250.000 euro te financieren', zegt Rob Wolthuis van MKB-Nederland.


De afgelopen jaren was het vooral voor kleine bedrijven moeilijk om geld te lenen bij de bank. Meer dan de helft van de aanvragen van kleine bedrijven wordt afgewezen en van de middelgrote bedrijven krijgt eenderde nul op het rekest als ze de bank voor een lening benaderen.


De initiatiefnemers van het NL Ondernemingsfonds verwachten de eerste lening nog in de tweede helft van dit jaar uit te kunnen keren. Vooralsnog nemen alleen de pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea deel aan het fonds, maar het is de bedoeling dat meer pensioenfondsen of verzekeraars zich aansluiten. De gesprekken hierover zijn nog gaande.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden