Fonds Kunstbezit krijgt toezicht

Een raad van toezicht zal per 1 november de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit controleren, bekend door de aankoop van het laatste schilderij van Mondriaan voor tachtig miljoen gulden....

Van onze kunstredactie

DEN HAAG

Het fonds beschikt over dertig miljoen gulden voor kunstaankopen voor de Nederlandse nationale collectie. Dat bedrag is nog over van de historische schenking van 110 miljoen gulden van de Nederlandsche Bank voor kunstaankopen. Het fonds had dit nog niet gekregen of het gaf tachtig miljoen gulden uit aan Mondriaans Victory Boogie Woogie, dat hierdoor van een Amerikaanse particulier naar het Haags Gemeentemuseum verhuisde. De financiële gang van zaken leidde tot kritiek van de Tweede Kamer en de Rekenkamer.

In de raad van toezicht komen ook oud-ING-topman Jacobs, voormalig lid van de raad van bestuur van AKZO Nobel Van Karnebeek, hoogleraar bestuurskunde Van der Vlies en commissaris van de Koningin in Limburg Van Voorst tot Voorst te zitten. B. van Ittersum, tot voor kort voorzitter van de Amsterdamse Effectenbeurs, is sinds 1 oktober directeur van het fonds.

Volgens een woordvoerder van het fonds was het allang het plan om een raad van toezicht aan te stellen, maar kwam de aankoopmogelijkheid van de Victory Boogie Woogie gewoon vóór die tijd, toen het net opgerichte fonds nog niet aan de raad was toegekomen. En wilde de Mondriaan Nederlands neus niet voorbij gaan, dan moest er onmiddellijk worden toegeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden