Foltercellen bij Syrische extremisten

De aan Al Qaida gelieerde strijdgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) onderhoudt in Noord-Syrië een netwerk van gevangenissen waar marteling, geseling en executies aan de orde van de dag zijn. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

AMSTERDAM - In de cellen krijgen mensen zweepslagen en elektrische schokken toegediend. Sommige gevangenen worden gedwongen urenlang pijnlijke lichaamshoudingen aan te nemen. Veel gevangenen zaten weken in isoleercellen opgesloten. Ook vinden er geregeld executies plaats.


'Ik werd tien dagen lang vier tot vijf keer per dag geslagen', vertelt een voormalige gevangene. 'Elke dag werd er een geweer naast mijn hoofd geladen. Al die tijd had ik geen idee wat de aanklacht tegen mij was.'


De soennitische strijdgroep martelt ook kinderen. De jongste gevangene was acht jaar oud. Een jongen werd gemarteld terwijl zijn vader gedwongen werd om naar het geschreeuw van zijn zoontje te luisteren.


Een 14-jarige jongen die een motor had gestolen werd dagenlang tientallen malen met een zweep afgeranseld. 'Dat kind werd wel 94 keer achter elkaar gegeseld', vertelt een getuige. 'Daarna kon ik niet meer tellen.'


ISIS hanteert in de detentiecentra de streng-islamitische shariawetgeving. Gevangenen worden niet alleen gestraft voor overtredingen als diefstal, maar ook voor 'misdaden tegen de islam'. Hieronder verstaat ISIS roken, alcohol drinken en buitenechtelijke seks.


Straffen worden uitgesproken door 'shariarechtbanken', de processen duren soms niet meer dan enkele minuten. 'Rechters' laten mensen martelen of standrechtelijk executeren. Getuigen zeggen dat ze rechters hebben gezien die bomgordels droegen.


De radicale groep houdt buitenlandse journalisten, medewerkers van humanitaire organisaties en leden van rivaliserende strijdgroepen vast. Veel gevangenen hebben geen idee door welke organisatie en voor welk vergrijp ze zijn opgepakt.


ISIS maakt de dienst uit in grote gebieden in het noorden van Syrië die de jihadistische groep veroverde tijdens de burgeroorlog. De organisatie sloot eerder dit jaar een verbond met Al Qaida en wordt gezien als een van de machtigste strijdgroepen in Syrië.


Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties heeft het regime van Assad ervan beschuldigd op grote schaal burgers te ontvoeren. Sinds het begin van de opstand tegen Assad in 2011 hebben Syrische militairen, inlichtingendiensten en milities systematisch burgers in het geheim vastgezet en gemarteld, stellen de onderzoekers.


Ze baseren zich op interviews met slachtoffers en andere betrokkenen. In Syrië zelf konden ze echter geen onderzoek doen, omdat de regering dat niet toestaat. Daardoor is de precieze omvang van de veronderstelde mensenrechtenschendingen niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden