Follow the Money fileert Supportersclub Oranje en de VaraGids fileert de BN'erscultuur - en daarmee zichzelf

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Follow the Money fileert Supportersclub Oranje en de VaraGids fileert de BN'erscultuur - en daarmee zichzelf.

door: Nadia Ezzeroili en Paul Onkenhout
Frank Evenblij en Eric Dijkstra Beeld anp
Frank Evenblij en Eric DijkstraBeeld anp

Top

Dus de Supportersclub Oranje organiseerde in augustus 2015 een feestje voor vrienden en bekenden uit Amsterdam. Ze konden op een A-locatie de openingsparade van het maritieme evenement Sail bekijken en er was natuurlijk - je doet aan relatiemarketing of je doet het niet - genoeg te eten en te drinken.

Of, zoals Follow the Money deze week vermeldt: 'De hapjes zijn uitstekend, de drank vloeit.'

Dat mag ook wel, voor 18 duizend euro. Alles bij elkaar kostte het partijtje 40 duizend euro, geheel betaald door de Supportersclub Oranje. Wat tamelijk vreemd is, 'want tijdens Sail valt op het IJ in de verste verte geen boot met Oranjespelers te bekennen'.

Dat was deze week nou nog eens een mooie onthulling van Follow the Money. Stefan Vermeulen van het journalistieke onderzoeksplatform berichtte uitvoerig over de graaicultuur bij de supportersclub.

Alsof de fans van het Nederlands elftal het in deze barre tijden niet al moeilijk genoeg hebben, moeten ze ook nog eens de kosten betalen van bestuurders die om de haverklap de bloemetjes buiten zetten. Het gaat om enkele tonnen per jaar.

De onthulling van het platform volgde op het stuk in april dat de graaiende VVD-voorzitter annex begrafenisondernemer Henry Keizer de kop kostte. Follow the Money schreef donderdag het vijfduizendste lid in. Er kan nog meer bij.

Paul Onkenhout

Flop

Deze week pakt de VaraGids uit met een uitstekende analyse waarin het Bekende- Nederlanderschap vakkundig wordt ontleed en gerelativeerd. Het aantal BN'ers dat komend tv-seizoen in verschillende programma's is te zien lijkt immers (wederom) toegenomen. 'Ze buitelen over het scherm', noteert de auteur. En over een YouTubester die binnenkort ook op tv is te zien: 'Het is niet persé duidelijk waarom we naar haar leven zouden moeten kijken.'

Bladeren we enkele bladzijden terug in de VaraGids, dan lezen we een interview met BN'er Erik Dijkstra, afgenomen door directe collega en... mede-BN'er Frank Evenblij.

In het interview bevraagt Evenblij zijn collega over diens nieuwe documentaireserie Che, de wereldberoemde guerrillaleider uit de Cubaanse revolutie. Na enkele onderonsjes over hun gezamenlijke tv-programma Bureau Sport en wat gekeuvel over Camping Bakkum, wordt eindelijk de eerste interessante vraag gesteld: waarom wilde Dijkstra de documentaireserie zo graag maken?

'Ik had ook zo'n vlag aan de muur hangen met die kop d'r op en daaronder 'Hasta la victoria siempre'. Ik wist totaal niet wat het betekende, maar die kop van Che, die Cubaanse revolutie ja dat stond wel ergens voor.'

Maar het wordt ons niet persé duidelijk waarom we naar deze documentaireserie moeten kijken.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden