Folklore

KAN IK als inwoner van Noord-Holland vrede hebben met de gedachte dat Tineke Netelenbos straks commissaris van de koningin wordt in mijn provincie?...

Jan Blokker

Nee natuurlijk.

Niets wat die mevrouw in haar politieke carrière - eerst bij Onderwijs, later bij Verkeer en Waterstaat - had moeten volbrengen, of ze liet het onvolbracht, om van erger te zwijgen.

Wel altijd praatjes. Afgelopen week eiste ze van de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad nog een andere interviewer, die minder brutale vragen zou stellen. Aan de orde was onder andere de vraag geweest of ze als nummer 6 op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid geen kiezersbedrog pleegde door intussen alvast te solliciteren naar de vacature-Van Kemenade. Dus ondanks de ogenschijnlijke belofte helemaal niet beschikbaar als volksvertegenwoordiger, want nu stiekem al op zoek naar een betrekking waarvoor ze niet gekozen, maar waarin ze benoemd zou worden.

En zeg maar gerust zal worden, omdat allang is afgesproken dat ze de functie krijgt - zoals ook al schijnt vast te staan dat Jaap de Hoop Scheffer dadelijk wordt beedigd als de nieuwe gouverneur-generaal in Zwolle.

Daar hebben de Noord-Hollanders en de Overijsselaars verder niks over te zeggen, hoe hard Melkert ook roept dat hij, wakker geschud door Fortuyn, voortaan als een gek naar de burgers zal luisteren.

Outplacement, heet het: de vervroegde VUT voor politici die worden bedreigd door overtolligheid.

Zou Beatrix er eigenlijk in gekend worden?

Zij moet tenslotte benoemen, het worden haar commissarissen, en haar burgemeesters.

Soms stel ik mij voor dat ze in Huis ten Bosch bekommerd het lijstje doorneemt van potentiële dienaren die haar boven 't hoofd hangen. Weinig ontgaat haar, hoor je altijd zeggen, dus zeweet precies welke uitgebluste bewinds personen en welke afgeserveerde Kamerleden binnenkort door het nog net zittende kabinet zullen worden voorgedragen voor een comfortabel plaatsje onder haar zon.

Kan ze weigeren? Misschien alleen als ze er een constitutionele crisis voor over zou hebben, wat er in de praktijk op neerkomt dat ze even machteloos is als u en ik en alle andere ingezetenen van de provincie. Zelfs Van Kemenade als Minister van Staat moet ze over haar kant laten gaan.

De meeste politieke folklore in Nederland is onuitroeibaar - dat zie je maar weer aan de discussie over artikel 23 waarmee Van Boxtel (waar moet die in godsnaam straks heen?) ineens dacht te kunnen scoren.

'Schaf religieus gebonden onderwijs af', zei hij in een aantal regionale kranten, tot verontwaardiging van Balkenende, die er gisteren in het lijsttrekkersdebat weer tien maal zo christelijk bij begon te kijken.

Hij zei overigens niet dat hij van de christelijke of islamitische school af wil, althans: hij hield de mogelijkheid open dat ze er daar, als een gewone openbare onderwijsinrichting, na vieren nog een beetje religie bij doen: 'zoals wij de zondagsschool kennen'. Hij gooide eigenlijk een heel zacht aardig en ongevaarlijk knuppeltje in het hoenderhok, en voor de zekerheid zei hij er nog bij dat hij niet als minister, en ik geloof zelfs niet als mens, maar als lid van D66 sprak.

Ja, zo kan ik het ook.

Maar alleen al om het idee begon het verzameld pluimvee te kraaien en te kakelen dat het een aard had, en SGP-voorman Van der Vlies wil morgen de premier naar de Kamer roepen 'om zijn licht te laten schijnen over het optreden van zijn minister'.

Prijsvraag: schrijf nu al het antwoord van Kok, plus de vervolgvragen van CDA en ChristenUnie.

Onder de beste inzenders verloot ik drie burgemeestersbenoemingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden