Folklore in Nederland: in je blote kont dansen

Eerlijk is eerlijk. Het blad dat de minste sport in de kolommen doet, De Groene Amsterdammer, zag halverwege vorige week, toen de kritiek op bondscoach Advocaat zijn hoogtepunt bereikte, als eerste dat het tij zich wel eens tegen Jan Mulder kon keren....

Gijs Zandbergen

De man van Elsevier in Portugal, Hugo Camps, heeft de echtgenote van Jan Mulder, genaamd Johanna, gesproken. Zij onthult dat een proces tegen de NOS niet overdreven zou zijn. De ironische commentator is wat ziekjes in zijn hoofd en zijn darmen zijn ook al van streek. Het hoofdartikel gaat over de tweede golf van internet. De gekte is voorbij, en het medium is nu ook een marktplaats voor nuchtere mensen geworden. Bedrijven zijn voorzichtig, maar de mogelijkheid om via internet zaken te doen groeit.

Blij met de kritiek op zijn persoon zal minister Remkes beslist niet zijn, maar de 'nurkse waakhond' loopt al zo lang mee in de politiek, dat hij met zijn dertigjarige vergaderroutine elke aanval weet te smoren. Het wachten is op het moment dat VVD-leider Van Aartsen te kennen geeft dat hij van de Groningse regent af wil.

Een andere VVD-minister wordt in Vrij Nederland geportretteerd. Rita Verdonk, minister van Polarisatie. De 'ijzeren dame' komt er niet eens slecht van af. Een oproep om haar te stenigen heeft nog niet geklonken, maar ze is wel al geketchupt en wordt om die reden voortdurend omringd door mannen in pakken. In september begint ze een groot integratieoffensief, waarvoor de medewerking wordt gezocht van Johan Cruijff. Maar Cruijff zit nog even in Portugal, waar hij in dienst van de NOS het voetballen becommentarieert. Op een verkeerd tijdstip, tussen de reclameblokken, vindt anchorman Mart Smeets, die straks de Tour en de Olympische Spelen gaat verslaan. Smeets heeft de leeftijd en de status dat hij over Studio Sport kan zeggen wat hij wil. Dat kon hij twintig jaar geleden niet. Toen werd hij na kritiek ontslagen weer aangenomen. De kritiek van toen (Studio Sport is te groot) heeft hij nog steeds.

HP/De Tijd heeft aan het begin van de vakantie een 140 pagina's dik zomernummer gemaakt rond het thema verlangen. Opvallend veel welvarende, ja zelfs rijke mensen komen aan het woord, die ondanks alles toch nog wensen hebben. Mooi wonen, ver reizen, roem verwerven, leuk werken, verliefd worden, zorgen vergeten, aandelen zien stijgen, kinderen krijgen, succes hebben, dure spullen verzamelen. Van die dingen, voor de liefhebber.

Nieuwe Revu, ten slotte, heeft ook een special. Feestnummer staat er op de omslag. Maar wat er nu precies feestelijk aan is, blijft onduidelijk. Gedoe in de LPF, nieuwslezer Rick Nieman, voetballer Ruud van Nistelrooij en coke in Assen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden