Fokverbod voor varkens 34 keer overtreden

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft 34 varkensboeren bekeurd die het fokverbod hebben overtreden. Daaronder zijn kleine boeren, maar ook enkele zeer grote bedrijven....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het fokverbod was in juni vorig jaar voor een groot deel van Zuid-Nederland afgekondigd in een poging de varkenspest in te tomen. Halverwege november werd de maatregel weer ingetrokken. Eind december had de AID al een tiental Brabantse boeren ontdekt die het fokverbod hadden overtreden.

Overtreders van het fokverbod krijgen een boete van 1000 gulden. De illegaal gefokte biggen worden in beslag genomen en vernietigd. De AID controleert varkensbedrijven 'steekproefsgewijs' op naleving van het fokverbod. Volgens het ministerie is er de afgelopen tijd echter ook een aantal tips van derden binnengekomen over mogelijke overtredingen. Dat varkensboeren collega's bij de AID hebben aangegeven, is niet onbegrijpelijk. De boerenbonden reageerden in december al furieus op toen geconstateerde overtredingen van het fokverbod, die het opnieuw oplaaien van de varkenspest mogelijk maakten.

De boerenorganisatie LTO-Nederland zei dinsdagavond ervan 'geschrokken' te zijn dat 34 boeren zijn bekeurd wegens overtreding van het fokverbod. 'Dit kan en mag niet. Wij hebben absoluut geen begrip voor overtreders van het fokverbod.' Dat boeren collega's hebben aangegeven bij de AID, vindt de organisatie passen in een nieuwe ontwikkeling die ze zelf signaleert: de sociale controle onder varkensboeren wordt groter. 'Op bijeenkomsten van boeren wordt tegenwoordig openlijk opgeroepen de lui die het verzieken, er maar uit te gooien.'

Het ministerie van Landbouw en de boerenbonden waarschuwen dezer dagen juist voor een te groot optimisme onder boeren over de afloop van de varkenspestepidemie. Zij vrezen dat de aandacht voor hygiënemaatregelen zal verslappen, waardoor de pest opnieuw de kop kan opsteken. Volgens de boerenorganisatie LTO-Nederland is de situatie 'nog steeds zorgwekkend'. Begin deze maand werden nog twee boerderijen in het Brabantse Escharen geruimd omdat daar besmetting was geconstateerd. Met dergelijke 'geïsoleerde uitbraken' is overigens rekening gehouden in de scenario's over de afloop van de epidemie.

Het transport van zware varkens van Zuid- naar Noord-Nederland is met ingang van maandag opnieuw verboden. Daardoor komt er een eind aan de tijdelijke openstelling van de 'Waalgrens'. Deze grens moet verspreiding van het varkenspestvirus beperken. Het ministerie had de Waalgrens eind november tijdelijk opgeheven in verband met een overschot van extra zware varkens in Brabant en Limburg. Omdat het zuiden te weinig speciale slachterijen telt, mochten zware varkens onder zeer strenge voorwaarden in Groenlo en Emmen worden geslacht.

Overigens kan Nederland pas varkenspestvrij worden verklaard als er dertig dagen lang geen besmetting is geconstateerd. Mocht dat in februari het geval zijn, dan zal het nog wel lang duren voordat de miljoenen varkens die zijn afgemaakt, daadwerkelijk tot meel zijn vermalen, blijkt uit mededelingen van het ministerie van Landbouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden