Fokker verliest nog eens kwart miljard gulden

Fokker heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog eens een verlies geleden van ongeveer 250 miljoen gulden. Dit bedrag komt bovenop het negatieve resultaat van 651 miljoen dat het concern in de eerste helft van dit jaar behaalde....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Door de opeenstapeling verliezen is het eigen vermogen van de vliegtuigbouwer meer dan verdwenen. Fokker heeft nu een negatief eigen vermogen van ongeveer 200 miljoen gulden.

Het concern kan al geruime tijd niet meer zelf de rekeningen betalen. Daarom heeft het Duitse moederconcern Dasa zich vorige maand garant gesteld zodat Fokker aan al zijn verplichtingen kan blijven voldoen. Deze garantie geldt tot eind van dit jaar.

De financiële malaise bij Fokker waren vorige maand voor de beurs bijna aanleiding om het aandeel uit de notering te halen. Pas nadat het concern aan het beursbestuur duidelijk had gemaakt dat Dasa garant zou staan viel de dreiging van de schorsing van de beurs weg.

De vliegtuigbouwer heeft met dit zelfde verhaal zijn notering voor de rest van het jaar ook veilig weten te stellen. Het beursbestuur deelde gisteren mee dat de notering 'vooralsnog' gehandhaafd zal blijven.

Hoe het nieuwe reddingsplan voor Fokker er uit zal gaan zien is nog onduidelijk. Minister Wijers van Economische Zaken is niet tevreden met een eerste voorstel dat Fokker aan hem voor heeft gelegd. Wijers wil dat het plan duidelijk maakt hoe Fokker op termijn betrokken zal worden bij een Europese vliegtuigbouw-alliantie. Fokker en Dasa hebben de minister toegezegd zo snel mogelijk met aanvullende informatie te zuillen komen.

Volgens dit uitgelekte Fokker-plan is 2,3 miljard gulden nodig om het concern draaiende te houden. Zonder zo'n bedrag, zei Fokker-topman Van Schaik begin deze week in de Volkskrant, loopt elk gesprek over Europese samenwerking op niets uit.

De 2,3 miljard zal moeten worden opgebracht door Dasa en de Nederlandse regering. Beide partijen proberen elkaar het grootste deel van het bedrag toe te schuiven. Fokker zegt te verwachten dat voor het eind van dit jaar de finaciële herstructurering rond zal zijn.

De raad van bestuur van Fokker windt zich in een gisteren uitgegegevn persbericht hevig op over het uitlekken van enkele details uit het reddingsplan. 'Het openbaar maken van dergelijke bedrijfsvertrouwelijke gegevens is een onverantwoorde daad die de concurrentiepositie van Fokker grote schade toebrengt.'

Voor een aandeel Fokker moest gisteren 8,40 gulden worden betaald, een dubbeltje minder dan donderdag. Het concern kondigde gisteren aan dat op 29 november een buitengewone aandeelhoudersvergadering zal worden gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden