Fokker dreigt Amerikaanse wapenorder mis te lopen
Fokker dreigt een Amerikaanse wapenorder te verliezen waarvan de waarde kan oplopen tot 400 miljoen gulden. Dit omdat het ministerie van Defensie in Den Haag geen besluit kan nemen over de aanschaf van nieuwe antitankwapens....
De Amerikaanse defensiebedrijven Raytheon en Lockheed Martin, partners in het project, hebben onlangs het ministerie van Economische Zaken gewaarschuwd dat de order in gevaar komt als Den Haag niet kiest voor hun wapen.
Fokker Elmo, een onderdeel van Stork, werd vorig jaar door de Amerikanen gekozen voor de productie van 1990 simulators van de Javelin-antitankwapen, bestemd voor het Amerikaanse leger. Dit is bijzonder, omdat de Amerikanen zelden buitenlandse bedrijven inschakelen voor de productie van wapensystemen voor de Amerikaanse krijgsmacht. De order levert Fokker 160 miljoen op. Door de export van de Javelin kan dit oplopen tot ruim 400 miljoen.
Met de uitverkiezing van Fokker, die zo volwaardig partner werd in de Javelin, groeide de kans dat Nederland ook voor het Amerikaanse wapen zou kiezen. De landmacht wil voor 600 miljoen gulden nieuwe antitankwapens kopen.
Maar Defensie, dat eind vorig jaar al een keuze zou maken tussen de Javelin en de Israëlische Gill, is volgens bronnen ernstig verdeeld. De landmacht zou de Javelin willen aanschaffen, terwijl de ambtelijke top voorstander zou zijn van de veel goedkopere Gill-antitankraket.
Mede door de trage Nederlandse besluitvorming deed Groot-Brittannië vorig jaar al niet meer mee aan de Europese Trigat, een antitankwapen waarvoor Den Haag ook belangstelling had. 'We maken ons ernstig zorgen want dit duurt veel te lang', zegt vice-president K. Vis van Fokker Defence Marketing. 'We hebben een mooie overeenkomst met de Amerikanen, maar zij gaan niet eeuwig op ons wachten. Raytheon en Lockheed moeten ook snel gaan bouwen voor het Amerikaanse leger'.
Vis acht het uitgesloten dat Fokker het contract voor de Amerikaanse landmacht nog krijgt als Den Haag niet kiest voor de Javelin. Raytheon en Lockheed maken dit ook duidelijk in een brief aan Economische Zaken. De Amerikanen hechten aan een snelle Nederlandse beslissing voor de Javelin, omdat dat de weg kan openen voor meer Europese orders. Noorwegen, Spanje en Groot-Brittannië moeten ook snel een keuze maken. Volgens het principe-akkoord tussen Fokker en de Amerikanen, dat nu onzeker is, levert Fokker ook de simulators voor internationale orders.
Defensie heeft onlangs voor de tweede keer binnen een half jaar offertes gevraagd van de Israëlische en Amerikaanse fabrikanten. Het ministerie poogt zo de laagste prijs te bedingen voor de antitankwapens.