Fokker blijft nog langer uit handen van schuldeisers

De huidige afkoelingsperiode van Fokker wordt met vier weken verlengd. De bewindvoerders hebben dat bij de rechtbank in Amsterdam aangevraagd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een woordvoerder van Fokker loopt de eerste termijn dinsdag af, waarna onmiddellijk de tweede ingaat. Op dinsdag 23 januari werd voor delen van Fokker uitstel van betaling aangevraagd. Tegelijkertijd verleende de rechtbank een afkoelingsperiode aan het bedrijf voor een termijn van vier weken. Dat betekende dat de schuldeisers niet van hun rechten gebruik mochten maken, waardoor Fokker zonder al te grote problemen door kon blijven draaien.

De afkoelingsperiode, waarvoor de rechter toestemming moet geven, werd in 1992 in Nederland ingevoerd. Een bedrijf kan maximaal twee maanden tegen zijn crediteuren beschermd worden. Na een eerste periode van vier weken kan nog één keer een tweede periode worden aangevraagd.

Het voordeel van een dergelijke beschermingsmaatregel is dat bewindvoerders de fabriek of onderneming draaiende kunnen houden. Dat vergemakkelijkt de zoektocht naar een redder. Die krijgt immers een niet door schuldeisers leeggeplunderd bedrijf in handen.

Fokker kan een tweede periode goed gebruiken. De kans bestaat dat de vliegtuigproducent wordt overgenomen. De meest serieuze overnamekandidaten zijn de Canadese firma Bombardier (die vorige week langs is geweest bij minister Wijers van Economische Zaken) en het Koreaanse Samsung. Tot nu toe draait Fokker met een overbruggingskrediet van de staat. Daarmee kan het concern het uitzingen tot begin maart.

Gisteren maakte de fabrikant ook bekend dat het ministerie van Defensie een contract heeft ondertekend voor de levering van twee Fokker-50 vliegtuigen. Eind vorige maand sprak de regering al de intentie uit om de toestellen versneld te bestellen. Den Haag deed toen een aanbetaling van 110 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden