Fogbound

Een zakelijk talent kan de heren van Mulholland Pictures, het bedrijf van Ate de Jong, Edwin de Vries en Jeroen Krabbé, niet worden ontzegd....

Ronald Ockhuysen

Fogbound is gebaseerd op een simpel en sterk idee. Twee mannen en een vrouw moeten midden in het Franse hooggebergte een nacht doorbrengen omdat dichte mist hen dwingt de autorit te staken. De verhouding tussen het drietal schuurt en knispert; het koppel Leo en Ann praat met elkaar in bitse one liners terwijl Bob, de beste vriend van Leo, meer voor Ann lijkt te voelen dan verstandig is.

De keuze voor één locatie (gedraaid in de studio in Almere) en het goed gedoseerde spel maken het begin van Fogbound spannend en beladen, zonder dat er echt iets concreet wordt gemaakt. De Jongs regie heeft op dat moment alles in zich van een stevige productie. Klein van stuk, simpel, scherp.

Maar dan gaat het mis.

De Jong en de Amerikaanse co-scenarist Michael Lally doorsnijden de doorwaakte nacht met herinneringen en verhalen die de personages elkaar vertellen of die door hun hoofden spinnen - over trouw, ontrouw en de kinderwens. Deze aangezette scènes, ondergedompeld in ironische kitsch, vernielen de spanningsboog met grof geweld. Weg is de sensualiteit. Weg is ook de nieuwsgierigheid naar wat het trio beweegt.

Wat rest is de vraag waarom voor dit onmogelijke mengsel van spanning, erotiek en quasi-artisticiteit is gekozen? Een slechte smaak? Of was er geen tijd voor nuances omdat de wetgeving rondom de fiscale stimuleringsmaatregel filmmakers dwingt razendsnel te werken?

Ate de Jong begon aan Fogbound op het moment dat de productie van The Discovery of Heaven nog niet eens was afgerond (en hij nam Jeroen Krabbé natuurlijk mee voor een rolletje, ook al was die volop bezig met Discovery).

Een efficiënte aanpak, misschien. Maar in elk geval een blijk van artistieke zelfoverschatting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden