Foei Aboutaleb

Misschien wordt de PvdA wel zo goed in het zich verschuilen, dat je haar straks in geen enkele peiling, op geen enkele zetel en in geen enkele coalitie meer kan zien.

Moslimartiest Salaheddine Benchikhi verzocht Theater Zuidplein om vijf rijen stoelen uitsluitend voor vrouwen te reserveren. Hij is tegen integratie en beroept zich er nu in interviews op dat de Rotterdamse gemeenteraad het met hem eens is.

Brief
Hij verwijst daarbij naar de brief van het College waarin de beslissing over de afgescheiden zitplaatsen werd verdedigd met een beroep op de westerse waarde van vrijheid. Zelf meent Salaheddine dat zijn beslissing om mannen en vrouwen te scheiden te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van organisatie.

Als mensen niet kunnen zitten waar zij willen, dan is dat discriminatie stelt hij. In Nederland zijn er 2 miljoen moslims en zij willen dat onze traditie openbaar wordt. De burgemeester van Rotterdam heeft mij daarbij gesteund, aldus Salaheddine.

Aboutaleb wordt hier dus neergezet als iemand die de verbreiding van moslimgebruiken in de publieke ruimte voorstaat en als een bestuurder die iemand, die tegen integratie is, openlijk steunt.

Goede bedoelingen
Zou zijn partijgenoot Eberhard van der Laan daarvan op de hoogte zijn? De minister gaf onlangs aan dat hij met Salaheddine had gesproken en uit dat onderhoud bleek volgens hem, dat de artiest alleen maar goede bedoelingen had gehad met zijn gescheiden zitplaatsen. Kortom, Salaheddine verschuilt zich achter Aboutaleb en de minister verschuilt zich achter de goede inborst van Salaheddine.

Ook Aboutaleb verschuilt zich. Onlangs kwam de Rotterdamse burgemeester in aanvaring met de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Maxime Verhagen is het ongepast en onverstandig dat Aboutaleb met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken is gaan praten over familierecht en dubbele nationaliteit.

Aboutaleb zegt op zijn beurt dat hij slechts een beleefdheidsbezoek heeft afgelegd aan de minister van zijn geboorteland, waarvan hij nog altijd de nationaliteit bezit. Hij zou dat gedaan hebben op verzoek van Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse gemeenteraad. Maar de gemeenteraad was helemaal niet ingelicht over dit beleefdheidsbezoek waarvoor de burgemeester de Veteranendag liet schieten en waarvan het doel en de agenda nog altijd niet duidelijk zijn.

Aboutaleb ging dus helemaal niet op verzoek van de Raad naar Marokko, maar beweert dat wel in de media. Op z’n Rotterdams zou je dan zeggen dat hij liegt

Niet mooi

Hoe dan ook, het is niet mooi wat Aboutaleb laat zien. Kennelijk was zijn eigen PvdA in Rotterdam er niet van overtuigd dat de burgemeester met dit schuilgedrag voldoende dekking heeft gezocht. Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA in de Maasstad verzon daarop de volgende list.

Hij plaatste vlak voor de deadline de reactie van Verhagen op het bezoek van Aboutaleb aan Marokko op de agenda van de actualiteitenraad. Na het verstrijken van de deadline trok hij dit agendapunt in, met als excuus dat hij had geconstateerd dat Leefbaar Rotterdam er al schriftelijke vragen over had gesteld.

Maar dat feit was al bekend toen Van Heemst het onderwerp op de agenda liet zetten. De regels stellen dat een ingetrokken agendapunt niet na de deadline opnieuw door een andere partij op de agenda van de actualiteitenraad mag worden gezet.

Debat
Van Heemst bood zo op sluwe wijze aan Aboutaleb zijn rug aan om zich achter te verschuilen. Daarmee verstoort hij met behulp van de regels het democratische debat in de stadstaat Rotterdam.

Zo toont de PvdA zich zowel landelijk als lokaal een partij die vooral goed is in schuilen. Het is niet zo vreemd dat een minister van zo’n partij in de bespottelijke opvattingen van Salaheddine Benchikhi over integratie en mannen en vrouwen vooral het goede ziet. Schuilen achter waarden, schuilen achter goede bedoelingen.

Maar er is een lichtpuntje. Misschien wordt de PvdA wel zo goed in het zich verschuilen, dat je haar straks in geen enkele peiling, op geen enkele zetel en in geen enkele coalitie meer kan zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden