FNV ziet geen heil meer in SER-overleg

De verhouding tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet verscherpt. De FNV weigert gezamenlijk met de werkgevers advies aan het nieuwe kabinet uit te brengen over sociaal-economisch en financieel beleid....

Dit zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. De FNV onderhandelde de afgelopen weken in de Sociaal-Economische Raad met werkgevers en kroonleden over een advies aan het nieuwe kabinet. Zo'n SER-advies wordt elke twee jaar uitgebracht.

De werkgevers zijn verbijsterd over het FNV-besluit. 'Emotioneel begrijpelijk, maar niet verstandig. Samen heb je meer invloed, en daar gaat het om. Het is ook goed voor het land', verklaart de directeur van VNO-NCW, Niek-Jan van Kesteren.

Het SER-advies voor het beleid op middellange termijn gaat volgens De Waal over 'ongeveer alles: gezondheidszorg, onderwijs, WAO, AOW, bijstand, financieringstekort, wat al niet'.

Het leek er op dat in de SER opnieuw op hoofdlijnen overeenstemming bereikt kon worden over dit beleid op middellange termijn. CNV-voorzitter Doekle Terpstra nam hier al een voorschot op door te pleiten voor een nieuw akkoord tussen sociale partners en kabinet over bijvoorbeeld de productiviteitsgroei.

De FNV heeft nu echter geen zin meer in nieuwe compromissen. 'Het klimaat verscherpt. Dit kabinet laat zich nu weinig gelegen liggen aan gevoelige compromissen. Kijk naar de WAO. De politieke situatie is op dit moment ook zo onzeker, dat wij niet de neiging hebben om met pijn en moeite tot compromissen met werkgevers te komen waar straks dan uit gewinkeld wordt.'

Vrijdag stelde het kabinet een standpunt vast over een nieuwe opzet van de WAO. Die is gebaseerd op het compromis van de sociale partners in de SER, maar wijkt daar op essentiële onderdelen van af. De sociale partners zijn furieus over dit 'winkelen' in een moeizaam bereikt akkoord. Voor De Waal is dit de druppel die de emmer doet overlopen. 'Nu heeft de FNV even geen zin in compromissen bakken, waar vervolgens vrolijk uit gegraaid wordt.'

In een gezamenlijk advies aan het nieuwe kabinet over de hoofdlijnen van het beleid, zou volgens De Waal scherp gekozen moeten worden. 'De economie zit wat tegen. Daarom moet gekozen worden tussen geen financieringstekort of investeringen in zorg, onderwijs en beperking van armoede en armoedeval. Wij kiezen nu zonder terughoudendheid voor dat laatste', aldus De Waal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden