FNV zelfstandigen pleit voor beter aanbestedingsbeleid

Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over het huidige aanbestedingsbeleid en een nieuwe aanbestedingswet. FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, pleit dat het kabinet wat meer rekening gaat houden met de specifieke problemen die zelfstandig ondernemers ondervinden bij aanbesteding.

© THINKSTOCK

Voor veel zelfstandigen is het op dit moment erg lastig om te voldoen aan de aanbestedingseisen die door de overheid worden opgelegd. Omdat veel gemeentes gezamenlijk een aanbesteding uitschrijven (clustering) en hierdoor aan ingewikkelde voorwaarden moeten voldoen, komen veel zelfstandig ondernemers niet in aanmerking voor opdrachten.

FNV Zelfstandigen pleit dan ook voor het tegengaan van onnodige 'clustering' van opdrachten en een verhoging van de aanbestedingsdrempel voor gemeentes. Door de aanbestedingsdrempel te verhogen zullen Europese aanbestedingsregels minder vaak van toepassing zijn, wat uiteindelijk zorgt voor meer onderhandelingsruimte voor zelfstandig ondernemers.

'De overheid huurt jaarlijks, via aanbestedingen, heel veel personeel en diensten in. Deze opdrachten zijn vaak zo groot dat het voor veel zelfstandig ondernemers vrijwel onmogelijk is om direct zaken te doen met de aanbestedende overheid. De praktijk is dat zij worden ingehuurd door een groter bedrijf dat wél de middelen en de mankracht heeft om aan een aanbesteding mee te doen,' aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen.

De regering Rutte beloofde bij zijn aantreden dat kleine ondernemers gemakkelijker aan overheidsopdrachten zouden moeten kunnen komen. De vraag is nu of die nieuwe wet daarbij een handje gaat helpen? (Tekst redactie, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.